Közélet

2010.03.31. 12:27

Leparazitázott ellenőrök és balhé a húsvéti vásárban

Az ellenőröket élősködő parazitáknak nevezte egy vállalkozó a vásártéren. Az illető a csaknem háromnegyed órás ellenőrzés során többször sértegette a munkájukat végző revizorokat.

Harsányi Miklós

Javában folynak a dél-dunántúli húsvéti ellenőrzések. Somogyon kívül Baranyában is számos vizsgálatot tartanak; minap a pécsi vásártéren akadt fenn egy egyéni vállalkozó. A nyugta-kibocsátási fegyelem ellenőrzése során a revizorok jelenlétében – a lefolytatott ellenőrzés ideje alatt – sem adott számviteli bizonylatot vásárlóinak az illető.– Az ellenőrök kérésére egy darab nyugtatömböt és egy darab készpénzfizetési számlatömböt adott át a vállalkozó – derült ki az adóhatóság tájékoztatójából. Az illető később megemlítette, hogy úgyis kitölt egy nyugtát a részükre. Az adóhivatal munkatársai tájékoztatták, hogy mivel a helyszínen található tömböket lestornózták, így az utólagos kiállítás a mulasztás tényét nem befolyásolja. Ekkor azt mondta a vállalkozó, hogy van még nála nyugtatömb, melyeket előre kitöltött. Ezután újra megkérték az ellenőrök, hogy adja át a helyszínen található összes nyomtatványt, de erre azt nyilatkozta a vállalkozó, hogy mégsincs nála.

–  Az ellenőrzés során az egyéni vállalkozó a mulasztás tényét elismerte – tudtuk meg. Az azonosító lapot és a jegyzőkönyvet – egy oldal kivételével – aláírta. Ezt azért nem látta el kézjegyével, mivel az utolsó mondatban rögzítették, hogy az ellenőrzés során egyetlen vevőnek sem adott kézi nyugtát.
– Ez nem kellett volna! – e kifejezéssel tagadta meg az aláírást. Ennek tényét a revizorokkal együtt dolgozó rendőr is aláírta. Az APEH tájékoztatása szerint a vállalkozó – a mulasztás súlyosságát figyelembe véve – több százezer forint bírságra számíthat.

Barlai Krisztina, az APEH regionális szóvivője szerdán a Sonline.hu-nak elmondta: az ellenőrök szidalmazása szinte napi gyakorlattá vált. A munkájukat végző revizorok a jogszabályok szerint járnak el, az előírásokat betartva látják el feladatukat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!