Közélet

2010.03.26. 07:51

Mesterházy kormányra készül

Megyei kampánynyitó nagygyűlésen és lakossági fórumon járt Kaposváron Mesterházy Attila, a szocialista párt miniszterelnök-jelöltje.

Vas András

– Mit ért demokratikus egypártrendszer alatt?
– Amikor egy demokratikus rendszer keretei között valaki arról vizionál, hogy elég egy értékrend dominanciája – felelte Mesterházy Attila. – Pedig a demokrácia attól jó, ha sokszínű, ha mindenki félelem nélkül kiállhat a számára szimpatikus értékek mellett.

– Ez így érthető, ám a mostanában sokat hangoztatott fogalom akkor is alapvető ellentmondás.
Orbán Viktor többször esett már abba a hibába, hogy azt vizionálja, a magyar baloldal megsemmisül vagy éppen, hogy hosszú időre elveszti kormányképességét. Ugyanennyiszer tévedett is. De ezt inkább bízzuk a választókra, akik négyévente véleményt nyilvánítanak.

– A saját szemszögéből miért ne tervezhetne akár negyven évre is?
– Ebben az esetben nincs saját szemszög. Csak Magyarország létezik. Ráadásul még ez a választás sem dőlt el, nemhogy a 4 év múlva esedékes. A pártjában tervezheti a jövőjét még 40 évre, bár talán ez már ott is sok volna.

– A közvélemény-kutatók mást mérnek: 13-18 százalékot jósolnak az MSZP-nek.
– A Fidesz-közeliek. A többiek viszont jóval többet. Ráadásul még több mint két hét van vissza a választásokig, azaz változhat a helyzet.– Ennyit?!
– Akár. Volt már rá példa a történelemben. Ne feledkezzen meg a rejtőzködő szavazókról és a bizonytalanokról! Mindkét csoportban sok a szocialista szavazó, akik jelenleg félnek kinyilvánítani pártszimpátiájukat.

– Tény, a győztes mellé könynyebben odaállnak a hívek.
– Én viszont azért dolgozom, hogy az MSZP legyen sikeres.

Mit tartana sikernek? Kormányalakítást?
– Akár azt is, az MSZP programja kvázi kormányprogram, amely megvalósítható, konkrét és finanszírozható. Természetes, hogy győzni akarunk.

– Úgy nehéz lesz, ha továbbra is dőlnek a csontvázak a szekrényből... Szinte minden hajdani BKV-vezető azt állítja, a cég MSZP-s kifizetőhelyként működött.
– A korrupció tényleg sokat ártott a pártnak, meg is fizetjük az árát minden téren. Viszont azt se felejtse el, ez nemcsak az elmúlt nyolc év problémája. Emlékezzen Kaya Ibrahimra, Joszip Totra, Várhegyi Attilára, Schlecht Csabára vagy az Ezüsthajó Kft. ügyeire!

– Attól még nem múlik a bűz, ha a szomszéd udvara is szaglik.
– Így igaz, szakítani kell a korábbi hozzáállással, a rossz politikai hagyományokkal. Első lépéskén viszont be kell ismerni, hogy a probléma létezett az elmúlt 20 évben minden párt háza táján. A Fidesz még adós ezzel. Mi megtettük, törvényeket hoztunk, hogy többet ilyen ne fordulhasson elő. Viszont azt visszautasítom, hogy a korrupciós ügyek az egész MSZP-re árnyékot vessenek: korrupt ember létezik, közösség viszont nem. Ez is a demokratikus gondolkodás része.

– Megint a demokrácia. Orbán Viktor mellett ez a leghangsúlyosabb része a kampányuknak. A Fidesz elnökének folyamatos emlegetése pedig 2006-ot idézi, amikor az ő visszatértével „rémisztgették” a választókat.
– Erről szó sincs! Ám egy tekintélyuralmi rendszerre épülő párt esetében, mint a Fidesz, ahol senki sem formálhat szabadon véleményt, nincs más lehetőségünk. Amit nem Orbán Viktor mondott, sok esetben a hivatalos kommunikációban megváltoztatták. Ha a Fideszben egy ember határozza meg a párt véleményét, akkor arra kell reagálnunk.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Mesterházy szakítani akar a rossz politikai hagyományokkal
[/caption]
– Sőt, a kampányuk szerint a demokrácia utolsó bástyái, védelmezői. Nem túlzás ez?

– Úgy érezzük, nagy a tét és a veszély. Képviselőket fenyegetnek következmények nélkül. Ezért kell megértetnünk az emberekkel, a következő parlamentben csak egy olyan párt lesz, amely megalkuvás nélkül képviseli a demokratikus értékeket, az MSZP.

– Hat párt állított országos listát...
– Reálisan három jut a parlamentbe. A Jobbik a gyűlöletkeltésre épít, a Fidesznek pedig számos olyan megnyilvánulása van, ami nem a demokrácia tiszteletéről tanúskodik. Szavazói, politikusai többsége demokrata, ám a párt retorikája nem mindig. Például nem hajlandóak kiállni vitákra velünk szemben és nincs konkrét programjuk sem.

– Nem lehet, hogy csak degradálják az MSZP-t és miniszterelnök-jelöltjét? Hét és háromnegyed évig csak a szocialistákra utaztak, most jut egy kis idő a Jobbikra is.
Orbán Viktor 98-ban még újsághirdetésekben is követelte a vitát Horn Gyulával. Azzal indokolta, hogy ütköztetni kell az elmúlt időszakról és a jövőről szóló véleményeket. Én is csak ennyit javaslok. Ha nem lesz vita, azzal a választókat veszik semmibe.

– A Fidesz a két választási forduló között vitázna.
– Még jó, hogy nem a második forduló után... Persze érthető a meghátrálásuk, hiszen semmiről semmit se akarnak mondani. Amúgy a Jobbikkal kapcsolatos vita is csak színjáték.

– A hozzájuk közeli média üti-vágja őket.
– Viszont 70-80 helyen együttműködnek az önkormányzatokban. Az egymás mocskolása csak a radikális szavazatok megszerzéséről szól.

– Az MSZP viszont büszkén hirdeti a válságkezelés sikereit. Csak éppen azt felejtik el, hogy az odavezető úton is kezükben volt a kormányrúd.
– Ugye, a világválságot azért nem akarja a nyakunkba varrni?

– Az csak az egyik szelete a hanyatlásnak.
– Magyarországnál sokkal fejlettebb országokat is megrázott a válság. A belőle kivezető magyar út viszont követendő példává lett. Persze azok, akiket keményen sújtott a válság, ők nem így értékelik a helyzetet és saját szempontjukból igazuk van. És mi sem nyugodhatunk meg, amíg ezek az emberek vissza nem kapják a tisztes megélhetésükhöz szükséges munkájukat.

– Nem bánta meg, hogy elvállalta a jelölést? Hogy a pártbeli „nagyok” odavetették áldozati báránynak?
– Erről szó sincs. Tudtam mit és miért vállalok. Hiszek benne, hogy meg tudunk honosítani egy új politikai kultúrát és fel fogunk építeni egy új baloldalt. Hiszen, ahogy a nemzetnek, úgy a baloldalnak is változnia kell. Modernizációval az ország és az MSZP is csak nyerhet. Így vissza tudjuk szerezni az emberek bizalmát, és az MSZP nem csak az elmúlt 20 év, hanem a következő 20 legsikeresebb pártja is lesz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!