Közélet

2010.03.31. 19:30

Pozitív diszkriminációra várnak a hiányszakmákban

Kevesebb és összehangoltabban működő irányító szervezetre van szükség a szakképzésben – hangzott el Kaposváron egy szakmai napon.

F. Szarka Ágnes

A jelenlegi irányítás túl sokba kerül, egymást nem erősítik a különböző szintek. Magyarországon nem differenciált a szakképzés, az állami normatíva minden szakmánál ugyanannyi. A hiányszakmáknál pozitív diszkriminációt kell bevezetni, az iskolák integrációját pedig folytatni. A szakértők öt-tíz éven belül a roma fiataloknak gyakorlat orientáltabb vizsgarendszert és intenzívebb ösztönző rendszert alakítanának ki. A szakoktatási rendszert az állam helyett a helyi gazdaság irányítása alá vonnák.A Somogy Megyei Foglalkoztatási Paktum szervezett szerdán a kaposvári képzési és karriernapon innovációs szakmai fórumot.
–  A mai szakképzés túl bürokratizált, szerkezetében túlszabályozott és irányítási rendszere túl sok szereplős – mondta Garai Péter, a Human Exchange Alapítvány tudományos főmunkatársa. – Három évig tartó kutatás eredményeként megállapítható: a szakképzés ma formájában alkalmatlan piacképes szakemberek képzésére. A szakképzés legfontosabb mutatója a pályakezdők elhelyezkedési rátája: az európai unió fejlett államaiban a frissen végzett szakmunkások 50-70 százaléka tud egy éven belül a szakmájában elhelyezkedni, addig ez az arány Magyarországon és a Dél-Dunántúlon öt-nyolc százalék. Minél rosszabb gazdasági helyzetben van egy régió, annál rosszabb hatékonysággal működik a szakképzés. A munkanélküliség és az egy főre eső GDP tekintetében is az országos átlag alatt van Somogy.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Karrier előtt a kaposvári karriernapon
[/caption]

A kutató hozzátette: halmozottan hátrányos helyzetű kistérség csak itt van. A kistérségek felzárkóztatása, a foglalkoztatás növelése stratégiai fontosságú. Ehhez kötődhet a szakképzés modernizálása és az idekoncentrálása. A rendszerváltás óta az ötödére csökkent a szakiskolások aránya a középiskolai generációhoz képest, de harmadára csökkent a szakiskolák száma is. Minél fejletlenebb egy térség, annál nagyobb mértékben zsugorodott a szakmunkásképzés és nyert teret az érettségit adó oktatás. Csökkent az általános iskolások száma is, kivéve a Dél-Dunántúl déli részét, ahol a roma lakosság többsége él. A következő 10-15 évben a roma lakosság meghatározó szereplője lesz az iskolarendszerű szakképzésnek. Ezért kulturális és szociális sajátosságaikat figyelembe kell venni mindenféle oktatáspolitikai koncepció megalkotásában.

Garai Péter szerint a szakmaválasztás sem elégíti ki a munkaerőpiac igényeit. Az előadó szerint az is tarthatatlan, hogy hazánkban egy szakmunkástanuló képzése évente átlagban ugyan annyiba kerül, mint egy orvostanhallgatóé.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!