Közélet

2010.03.14. 18:30

Sohasem lehetett kiirtani a forradalom eszméit

Nemzeti ünnepünk előestéjén gyertyagyújtással emlékeztek a forradalom és szabadságharc kaposvári hőseire a Hősök templománál.

Vas András

Aki nem akar hontalan vándor koldussá lenni, akinek szívében a becsületnek, a hazafiságnak legkisebb szikrája ég, aki nem akarja a szolgaságnak keserves bilincsét hordozni, akinek nője, gyermeke van, aki nem akarja apái sírját megfertőztetni, aki nem akarja, hogy gyermekei megátkozzák, aki szabadságot kíván e földön, s üdvösséget vár a másvilágon: az fel fog kelni Isten és haza nevében, a rablókat, pártütőket semmivé tenni, és megbosszulni a hitszegést, és Magyarország függetlenségét és a magyar nép törvényes szabadságát megvédeni – idézett Kossuth Lajos Kiáltvány a néphez című politikai beszédből Giber Vilmos vasárnap délután Kaposváron, a Minden Hősök Emlékművénél, az önkormányzat oktatási, tudományos és kulturális bizottsága, valamint a Mártírok és Hősök Közalapítvány által rendezett koszorúzáson és gyertyagyújtáson.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A lelkekből sohasem lehetett kiirtani az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eszméit
[/caption]

A fideszes tanácsnok beszédében megemlékezett Március 15. első kaposvári megünnepléséről, amikor is 1875-ben a Szarvas fogadóban szűk kör idézte fel 1848 szellemiségét.
– S bár a 48-as forradalom napja hivatalosan csak 1928-ban lett nemzeti ünnep – tette hozzá Giber Vilmos –, addigra a somogyi megyeszékhely lakosságának szívében már örökre gyökeret vert az eszme. Azóta volt idő, hogy a hatalom Petőfi nevével a zászlaján ünnepelt, de közben rettegett szellemétől. De az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eszméi ugyan ideig-óráig áldozatul eshettek a diktatórikus hatalomnak, ám a lelkekből sohasem lehetett kiirtani. Az ünnep a magyar nemzeti útépítés programjának vállalása, a polgári Magyarország programja pedig csak szellem, lélek és szociális biztonság harmóniájában valósítható meg. A mindenkori politikusoknak és írástudóknak kötelessége, hogy 1848-49 szellemét tisztán tartsa és éltesse.A Füred Rock Színkör műsora után Kaposvár, az országgyűlés somogyi fideszes képviselőcsoportja, a kaposvári Fidesz, a Magyar Vidék 56-os Szövetség, a KDNP, a Mártírok és Hősök Közalapítvány és a kaposvári német kisebbségi önkormányzat képviselői koszorúzták meg az emlékművet, majd a jelen lévő több mint száz ünneplő gyertyagyújtással emlékezett a forradalom és szabadságharc kaposvári hőseire és áldozataira.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!