Közélet

2010.03.08. 13:34

Somogyi útvesztő: a táv 10 kilométer, de 70-et kell buszozni

Hosszú az út Somogyvártól Gamásig, bár a két települést csupán tíz kilométer választja el.

Vigmond Erika

Ma aki Somogyvárról Gamásra szeretne utazni, jó nagy kerülővel mintegy 70 kilométert kell megtennie. Pedig a két települést csak tíz kilométer választja el egymástól. Ráadásul ebből a tíz kilométerből hét már ki van építve, méghozzá azon a szakaszon, ami Somogyvárt a településrészével, Vityapusztával köti össze. Móring József Attila országgyűlési képviselőtől, Somogyvár polgármesterétől megtudtuk: a Somogyvár-Vitya közötti útszakasz az önkormányzathoz tartozik. Évente milliós nagyságrendű összeget költenek rá, hogy enyhítsék katasztrofális állapotát. – A Közlekedéstudományi Intézet Dél-Dunántúli Regionális Közlekedésszervezési Irodája készített egy szakvéleményt, mely elsőként említi a Somogyvár-Gamás-Bonnya utak javítását és a hiányzó három kilométer kiépítését – mondta Móring József Attila.A Somogyvárt és Gamást elválasztó útprobléma egyik része annak a szakmai anyagnak, ami azt taglalja, hogy néhány kilométeres összekötők kiépítésével, száz kilométeres átjárható folyosót lehetne kialakítani a fonyódi, lengyeltóti és tabi kistérséget érintve. A hiányzó szakaszok összegezve 15 kilométert tesznek ki. Például Fonyód és Csisztapuszta között négy kilométer, Buzsák és Öreglak között három, Öreglak és Somogyvár között egy kilométer, illetve az említett somogyvári-gamási három kilométer vár áthidalásra.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Úttalan utakon...
[/caption]

Móring József Attila előrevetítette azt is: e szakaszok kiépítésével teljesen átstrukturálódna a közlekedés a térségekben. A szakvélemény után a következő lépés az lenne, hogy az érintett önkormányzatokkal létre kell hozni egy konzorciumot, s elkészíttetni a terveket.

A maps azért kiadott egy rövidebb utat is...

Nagyobb térképre váltás

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!