Közélet

2010.03.23. 09:08

Szántóföldet csinált a Lidl a belvárosi telekből - fotó

Nem elég a három egymás melletti csúf palánkerdő Siófok kellős közepén, egy közeli telek újabban holdbéli tájra hasonlít: szántófölddé változtatták a vásárcsarnok előtti parkolót.

Kolumbán Tünde

A vásárcsarnok előtti, eddig parkolónak használt terület a Lidl Magyarország tulajdona, de az építkezés várat magára. A cég éppen a minap nyitotta új áruházát Siófokon, de nem itt, hanem a városszélen. A leginkább frissen szántott termőföldre hasonlító telek sokak szerint olyan, mintha sóval akarnák bevetni, csakhogy ne legyen ott semmi.

Egy biztos, a szezon előtt álló nyári főváros közepén meglehetősen lehangoló látványt nyújt a buckásra ásott telek. Ráadásul három építkezés is zajlik egyidőben nem messze onnan, Siófok kellős közepén. Elpalánkolták ugye a leendő pláza területét, de ott továbbra sincs mozgás, körbekerítették a víztornyot, javában épül ugyanakkor a palánkok mögött a könyvtár.

– Borzalmas, ami itt van, így is kevés a parkolási lehetőség a városban, amióta ezt így feltúrták még rosszabb lett a helyzet – magyarázta a minap egy járókelő a lekerített telek előtt, míg egy másik helybéli úgy nyilatkozott: a Szabadság tér gödre után ő már semmin sem csodálkozik. – Szép lesz a panoráma a megújuló víztorony forgó kávézójából. Az idegenvezetők majd úgy irányítják a vendég figyelmét: északra kacsaúsztató kráter tátong (ez a pláza-telek – a szerk.), nyugatra holdbéli táj látható – mondta a férfi.

A város már felszólította a vásárcsarnok előtti terület tulajdonosát az ingatlan rendbetételére, Balázs Árpád polgármester pedig tájékoztatást kért a Lidltől. A városvezető egyébként a legutóbbi testületi ülésen úgy fogalmazott: azt megteheti a tulajdonos, hogy elzárja a területet, de azt nem, hogy ilyen állapotokat tart fenn. Az önkormányzati felszólítás óta eltelt néhány hétben látszólag mindössze annyi történt, hogy a tulajdonos drótkerítéssel körbekerítette az ingatlant.

A telek szomszédságában a vásárcsarnok mellett számos üzlet működik, a kialakult helyzet ezek forgalmának persze egyáltalán nem kedvez, sőt a parkoló hiánya még rontja is a forgalmukat. Azután hogy az élelmiszer-üzletlánc nemrégiben egy másik telken nyitott áruházat Siófokon, a városban csak találgatások keringenek, hogy vajon mi lesz a felásott telekkel. Egyesek szerint a cég azért nem tud építkezni a területen, mert jogvitába kerültek azzal a néhány tulajdonossal, akik nem voltak hajlandóak a felkínált összegért eladni a Lidlnek az egybefüggő területen megmaradt néhány ingatlant.

A Lidl Magyarország Bt. sajtókapcsolatokért felelős munkatársa azonban hangsúlyozta: alaptalan a feltételezés, hogy jogvita akadályozná a tulajdonukban álló telek hasznosítását. Maurer Ildikó arról tájékoztatott: céljuk továbbra is élelmiszer-áruház építése a területen.– A tervezett beruházással kapcsolatos előkészítő folyamatok, egyeztető tárgyalások jelenleg is folyamatban vannak, így az ingatlanon tapasztalható munkálatok csupán a projekt megvalósításának első lépéseit mutatják. Az elvégzett földmunka a területen található közműszolgáltatók nyilvántartásaiban nem szereplő közmű-nyomvonalak felkutatása, valamint a telken korábban található épületek bontását követően megmaradt alaptestek kiszedése miatt vált szükségessé – áll a tájékoztatóban.

– A munkálatokat a kizárólagos tulajdonunkban álló területen végeztük – mondta Maurer Ildikó. Maurer Ildikó hozzátette: az elmúlt időszakban szemétlerakóként és roncsautó depóként is használták a telket, s a piacozók is megjelentek. Ezért is kerítették körbe a területet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!