Közélet

2010.03.19. 08:30

Szeretik a magyar munkást a sógorok

Pórul jár, akinél a beígért pénz felülírja a biztonságot. A külföldi álláskeresőkre még sokan vadásznak tisztességtelenül.

Varga Andrea

Somogy ugyan kimaradt első körben, ám Friss Zoltán EURES tanácsadó (az EURES hálózat célkitűzése, hogy az Európai Gazdasági Térségen belül elősegítse a munkavállalók szabad áramlását) szerint a következőből már nem fog.

Az elmúlt napokban ugyanis számos városban tartott toborzást az Állami Foglalkoztatási Szolgálat a Német Szövetségi Munkaügyi Szervezet bonni központjával együttműködésben, mert korábbi nemzetközi állásbörzék visszajelzései alapján megállapították, hogy a külföldi állások iránt érdeklődők jelentős százaléka továbbra is a német nyelvterületet preferálja. Ehhez társul, hogy az osztrák, svájci és német munkaadók előszeretettel alkalmaznak magyar munkaerőt, ha használható nyelvtudással és szakmai felkészültséggel rendelkezik.

Németország és Ausztria célállomás a somogyiak körében is – erősítette meg Friss Zoltán. Néhány éve ugyanis az idegennyelv oktatásban még vezetett a német, illetve a Balaton-parti turizmus is erősítette a német nyelvet. A legnagyobb kereslet a turizmus, idegenforgalom, vendéglátás területén, illetve építő-és gépiparban van, például a kőműves, festő, lakatos, hegesztő, forgácsoló, marós, szállodai takarító, mosogató, ritkábban recepciós szakmákban.

– Aki nem beszéli a németet, érdemes összeállnia olyannal, aki érti – tanácsolta a szakember. Kint általában elégedettek a magyarokkal, ezt bizonyítják a visszatérő toborzások. A magyar ember szorgalmas, és amire képzettsége van, jól végzi. Munkaadói oldalról nemigen jött még negatív visszajelzés.Munkavállalói oldalról azt sérelmezik, ha a munkaadó nem veszi „emberszámba“, lenézi alkalmazottját. Ugyanakkor tudni kell: sok munkakört azért hirdetnek meg, mert helyi nem vállalná, így jönnek képbe a külföldiek. Panasz van még a nyolcnál több órás munkaidőkre, de az is tény: a fizetés legalább négy-ötszöröse a hazai bérnek.

Gond a munkavállalási engedély beszerzése, sokan e miatt nem vágnak bele, de 2011. május 1-jétől ez megszűnik. – Kisebb eséllyel lehet elhelyezkedni, mint a válság előtt – mondta Friss Zoltán. Korábban egymillió feletti állásajánlatunk volt, ami aztán fél millióval csökkent, most 700 ezer körül van.

Az óvatosság sem árt

Nagy az érdeklődés Somogyban is a külföldi munkák iránt. A pénz nyilván motivál, de nem szabad, hogy az egészséges bizalmatlanságot is felülírja, figyelmeztetett Friss Zoltán. Heti, kétheti rendszerességgel hall munkavállalóról, aki ki sem jutott külföldre, de a közvetítő lelépett a pénzével.

Címkék#Csurgó
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!