Közélet

2010.03.08. 18:30

Szolgálnak és mérnek: félmilliárd forint bírságot fizettünk

Civil kocsiba rejtett sebességmérő-készülékek, belvárosi, tilosban várakozókat lebuktató kamerák: rekordbírságot szabtak ki tavaly Somogyban többek között ezeknek is köszönhetően. Nem kevesebb, mint 478 millió forint közigazgatási bírságot fizettettett a hatóság a járművezetőkkel.

Harsányi Miklós

Már egy szabálysértés is lenullázhatja egy átlag somogyi család költségvetését. S ehhez nem szükséges óránként 150-nel elhúzni a belvárosi óvoda előtt, elég csak rossz helyen parkolni. Ha épp abban a pillanatban arra hajt egy járőr, s észleli a szabálysértést, úgy már előre borítékolható a 30 ezres büntetés (nagyjából a minimálbér fele, ilyen arány aligha létezik sok európai uniós országban...)
Kaposvár tavaly rekordot döntött – legalábbis a kiosztott bírságokat tekintve. A megyeszékhelyen, illetve környékén 2008-ban 1638 közigazgatási bírságot kezdeményeztek, tavaly azonban már 6718-at. Bár megpróbáltuk kideríteni, hogy az egyes somogyi kapitányságok területén külön-külön mennyi közigazgatási eljárást folytattak le, ám ezt hétfőn nem sikerült megtudnunk. Annyi bizonyos: Somogyban Kaposváron és környékén szabták ki a bírságok többségét.A tavalyelőtti 63 millió forint helyett a múlt évben 218 millió forintot fizethettek a megyeszékhelyen lefülelt járművezetők.
– A fűnyíróelv alkalmazásával abszolút nem értek egyet – húzta alá Bajer Nándor, a Magyar Autóklub régiós alelnöke. – Azt elfogadom, hogy rendet kívánnak tenni a közlekedésben a jogalkotók. Ám a szankció mértékét már erősen eltúlzottnak tartom. Úgy érzem, hogy minden esetet, ügyet egyedileg kellene elbírálni. A büntetési kódexet megszigorították, s ennek köszönhetően gyakran éri méltánytalanság a járművezetőket. Súlyozni kellene a bírságolásban. Nehogy már  az a szemlélet uralkodjon el, hogy ott áll egy gépkocsi, s automatikusan büntetjük a tulajt!

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A bírságok többségét Kaposváron és a megyeszékhely környékén szabták ki
[/caption]

Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság (SMRFK) szóvivője érdeklődésünkre elmondta: a megyében tavaly összesen 13 752 közigazgatási eljárást kezdeményezett a rendőrség. Ennek túlnyomó része – 9134 – gyorshajtás miatt indult el. A szóvivő kitért rá: tavaly augusztustól bővült azon szabálysértések köre, amelyek a közigazgatási bírság alá esnek. Ide tartozik a többi közt, ha valaki vezetés közben mobilozik, nem kapcsolja be a biztonsági övet vagy ha épp a megállás, várakozás szabályait sérti meg a járművezető.
– A térfigyelő rendszer, a közterületi kamerák és más technikai berendezések alkalmasak a szabálysértések rögzítésére, s ezekből nyilvánvalóan Kaposváron van a legtöbb – tudtuk meg. Bíró ugyanakkor nem hiszi, hogy kizárólag a kameráknak köszönhető a közigazgatási bírságok özöne.

Ezzel szemben Kovács Csaba nyugállományú főtörzszászlós, aki 26 évig szolgált közlekedési rendőrként Kaposváron, arról beszélt: a kameráknak és a fényképezőgépeknek igenis nagy a szerepük. – A megelőzés legyen a rendőrség alapvető célja, s ne a büntetés – utalt a hatóság kényelmetlen szerepére, mondván, az egyenruhások előírásokat alkalmaznak. – Nem rohamrendőrök kellenek, akik egy apróbb szabálysértés láttán rögtön fényképeznek és bírságolnak.

Kovács Zsolt, a megyei veteránjárműszövetség elnöke amondó: a rendőrség szolgálja az állampolgárokat, s ne üldözze. Sokszor ugyanis ilyen érzése van.
– Vannak olyan hibák, amit korábban figyelmeztetéssel megúszhattunk volna, most automatikusan küldik a csekket.

A bírsággal egyetért, azzal viszont már nem, hogy a rendőrök különböző helyeken elbújnak és úgy mérnek – árulta el Meiszterics János, a szakoktatók érdekegyetető fórumának megyei elnöke. – Úgy vélem: akkor lenne nevelő- és figyelemfelkeltő hatása, ha tényleg olyan helyen ellenőriznék a sebességet, ahol sok baleset történik.
A közigazgatási bírság kapcsán a marcali szakember jelezte: örvendetes, hogy országosan csökkent a halálos balesetek száma. Ezzel együtt úgy látszik, hogy nincs kevesebb szabálysértő az utakon.  – Annak nincs nevelő hatása, ha egy civil rendszámú autókból mérnek a rendőrök vagy kisteherautót bérelnek ki, s onnan figyelik a közlekedőket – dohogott Meiszterics. – Így sokan amolyan pénzbeszedő automataként tekintenek a traffipaxosokra. Ez ugyan kinek jó?

Magasak a bírságok – osztja sokak véleményét Kovács Csaba, aki a kaposvári balesetmegelőzési bizottság tagjaként is dolgozik. Úgy látja: idén már aligha emelik meg a büntetések összegét, mivel egy átlag autósnak a legkisebb bírság befizetése is hallatlanul nagy terhet jelent.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!