Közélet

2010.03.05. 18:07

Taszári légibázis: szignó helyett bankót vár az állam

Hiába írta alá és juttatta el a nemzeti vagyonkezelőhöz a taszári repülőtéri ingatlanegyüttes hasznosításáról szóló szerződést a tendernyertes Ugarde Kft., a 900 milliós vételárhátralék elmaradt utalása miatt a pályázat érvénytelen.

Balassa Tamás

Ezt a választ adta kérdésünkre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) kommunikációs igazgatósága. Ez alapján kérdéses, lehet-e még valami a harmadik, ígéretesnek tűnt taszári pályázatból. Bicskey Zsolt, az Ugarde Kft. ügyvezető igazgatója nem érti azt „állam ingatlanközvetítőjének” elutasító magatartását. Pénteken portálunknak azt mondta: a külföldi tulajdonosokkal egyezteti a továbbiakat. Kolber István miniszterelnöki megbízott megerősítette korábbi állítását, miszerint az állam képviselőjének nem a hiányzó 900 millió kasszírozásáig kellene látnia, hanem tovább. Taszárt ugyanis nem eladni kell, hanem hasznosítani egy hátrányos régió érdekében. Ezt gondolja a község polgármestere is: Pataki Sándor vezetésével az NVT-döntés elleni aláírásgyűjtés ezer szignón túl van már, és a kezdeményezés súlya érdekében minél többet akarnak.A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) nem érvénytelenítette a taszári pályázatot, a szerződés megkötése a nem teljesített feltételek miatt, a pályázó érdekkörében felmerült okból hiúsult meg. Ezt válaszolta kérdésünkre a MNV igazgatósága. Zichermann Zsolt arról is tájékoztatott: a jogszabály nem ad lehetőséget a szerződéskötési határidő 60 napon túli halasztására, ezért a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács nem járulhatott, és nem is járult hozzá ehhez. A taszári volt katonai repülőtéri ingatlanegyüttes értékesítésére kiírt pályázat nyertesének, az Ugarde Kft.-nek fizetési garanciát kellett volna nyújtania a 100 milliós pályázati biztosítékon túli 900 millió forintra. Ez nem történt meg.

Az ügyben a MNV nem lát lehetőséget „kedvező” folytatásra, miután nem a pályázat érvénytelenítéséről döntött a tanács, hanem a szerződés megkötésének feltételei hiányoztak. Ezen nem változtat az sem, hogy az Ugarde Kft. az általa magára nézve kötelezően vállalt ajánlati kötöttség időtartama alatt aláírta a szerződést. A befektető által vitatott szerződési elemek (szolgalmi jogok költségei, vasútvonal tulajdonjoga) felől  érdeklődve azt a választ kaptuk: az MNV Zrt.-nél nincs az Ugarde Kft. által megküldött, megválaszolatlan kérdés. Ezért ez sem lehetett a fizetési garancia be nem nyújtásának indoka.
A labda az Ugarde Kft.-nél, a meccs vége még beláthatatlan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!