Közélet

2010.03.13. 07:41

Tiltólistán a papás-mamás? Ellenállnak az óvónők

Akkor kapnak dicséretet a fonyódi óvónők, ha megtagadják a részvételt a szaktárca által frissen előírt, kötelező továbbképzésen.

Füleki Tíma

Kemény kritikát kapott a fonyódi képviselő-testület fideszes képviselőitől az óvodai nevelés alapprogramjának módosítása, melynek értelmében kerülni kell a nemi sztereotípiák erősítését az óvodai nevelésben. Az inkriminált rész így hangzik: „Az óvodai nevelés tudatosan kerüli a nemi sztereotípiák erősítését, elősegíti a nemek társadalmi egyenlőségével kapcsolatos előítéletek lebontását.”  – A nemi sztereotípiák tiltása a teljes magyar népmesekincs mellőzését jelenti – idézett az országos sajtóban is vihart kavart témában megjelent cikkekből az ülésen Szőcs Mihályné önkormányzati képviselő. Utalt azokra a véleményekre, melyek szerint ezzel a genderideológia jelenik meg az óvodai nevelésben. A gender az egyenlőség jegyében értelmetlennek tartja a nemek megkülönböztetését. A fonyódi képviselőnő ugyanakkor arról is beszélt: szerinte alapvetően nincs baj, mivel tapasztalata szerint minden óvónő érzi, hogy hogyan kell cselekedni, s a kormányzatnak nem lesz már ideje arra sem, hogy a módosításokról szóló továbbképzéseket végigvigye.
– Erősítsük meg az óvoda vezetését abban, hogy amíg a mi alkalmazásunkban állnak, addig ne hajtsák végre ezt a programot – fűzte hozzá Kertész-Balázs József önkormányzati képviselő. – Ha nem végzik el a továbbképzést, mi mellettük leszünk, sőt, meg fogjuk őket dicsérni – fogalmazott a képviselő.

Ha nem is direkt módon, de a legmessziremenőbb következtetést Farkas Gábor képviselő vonta le, amikor azzal zárta a témát: „a képviselőnő szavaihoz csatlakozva tény, hogy egyre nagyobb a globális felmelegedés”.

Több ENSZ és Európai Parlamenti állásfoglalás, bizottsági jelentés, valamint tanácsi következtetés foglalkozik a nemek egyenlőségével, amelynek eléréséhez a nemi sztereotípiák lebontása, ellensúlyozása jelenik meg egyik lehetőségként – áll a válaszban, melyet az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közoktatási Főosztálya küldött meg hírportálunknak, a Sonline.hu-nak. „Nem vitatható az óvodában sem, hogy más a szerepe a családban a nőnek, az anyának és más a szerepe a férfinak, a férjnek. Az a szövegrész, amely az óvodai nevelés alapprogramjában hangsúlyt ad annak, hogy kerülni kell a nemi sztereotípiák erősítését, nyilvánvalóan arra utal, hogy a nők és férfiak közötti különbségek soha nem képezhetik hátrányos megkülönböztetés, diszkrimináció alapját” – fogalmaz a minisztériumi főosztály, mely szerint a nemi sztereotípiáktól mentes nevelés nem jelenti a hagyományos értékek közvetítésének elhagyását. Amikor a sztereotípiákat kerüljük, az azt jelenti, hogy nem mondunk például olyanokat, hogy „a lányok ehhez nem értenek”, „a fiúk erre nem jók”.


Társadalmi nem

A gender az angolban „társadalmi nemet” jelent. Az egyébként a szociális tárca honlapján is népszerűsített gender szélsőséges képviselői szerint az embert csak a társadalom elvárásai nevelik férfivá és nővé. Az ideológia elkötelezett képviselői szerint az ember alapvető joga, hogy maga határozza meg például azt: homo-, hetero- vagy transzszexuális.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!