Közélet

2010.04.17. 19:13

Faludy Fanny: nincs közöm Tőkés László botrányos válásához

Cáfolja a szóbeszédet Faludy Fanny, miszerint köze lenne Tőkés László válásához. Faludy György özvegyét a napokban Tabon szembesítettük a pletykákkal.

Krutek József

Ismert: válni készül Joó Edith, Tőkés László volt Királyhágó-melléki református püspök felesége, mivel férjének – állítólag – számos szerelmi kalandja volt. A pikáns üggyel kapcsolatban Faludy György özvegyéről is hallani lehetett.

– Szárnyra kelt a szóbeszéd Tőkés Lászlóval folytatott állítólagos kapcsolatáról. Mi az igazság? – kérdeztük Faludy Fannyt.
– Nekem ehhez a botrányhoz nincs közöm és cáfolom még a gyanúját is! Biztosan tudom, hogy Tőkés László szerelmi viszonyairól szóló pletykákat az ellenfelei kreálják. Szerintem azokat a magyar és román „forrásokat”, illetve magánszemélyeket kellene megkérdezni, akik megkeresnek különböző médiumokat és teljes bizonyossággal állítanak rólunk dolgokat. Kellemetlenek ezek a kérdések számomra, soha életemben nem szerettem magyarázkodni, most sem teszem, nincs rá okom. Rettenetesen sajnálom Tőkés László püspök urat, hogy felesége ilyen botrányossá tette a válást.

– Mikor és hogyan kerül kapcsolatba Tőkés Lászlóval?
– Egy erdélyi összejövetel alkalmával, talán 2002-ben. Jól emlékszem: cigány zenészek „ A csitári hegyek alatt” kezdetű népdalt húzták a háttérben. Ez a dal volt férjem kedvence.

– Tőkés László részt vett a férje temetésén?
– Igen és gyönyörű beszédet mondott. Azt hiszem, nagyon szerette a férjemet és a férjem is őt. Gondoljunk csak vissza, amikor kellett Tőkés László mindig helytállt a bajban, nem félt beírni magát a történelemkönyvekbe. Ebben hasonlított a férjemre, ebben is rejlik a nagyságuk.

– Igaz, hogy sms-eket is küldött Tőkés Lászlónak? Lehet, hogy ez a szerelmi szóbeszéd alapja?
– Én kedvelem a kapcsolattartás eme formáját. Lehet, hogy Tőkés László püspök úrnak is küldtem üzenetet a férjem halála után, hiszen mindig végighallgatott, erőt adott. Tőkést nagyon tisztelem, emberi jósággal van tele a szíve, soha nem vágyott anyagi gazdagságra. Ő adott az embereknek lelki gazdagságot. Míg mások kínozzák a szíveket, ő búgós hangján megnyugtatja azokat és csendesíti a fájdalmukat. Azt viszont tudnia kell Tőkés László püspök úr feleségének Edith asszonynak is, hogy sms-ek és magánlevelek bemutatása a médiumoknak alapjaiban sérti más emberek személyiségi jogait.

– Kiheverte férje halálát? Most mivel foglalkozik?
– Tulajdonképpen boldog vagyok, sok jóbarátom van. Szeretek úgy élni – oly szabadon –, ahogy élek. Tovább ápolom szeretett férjem emlékét. Mostanában minden időmet egy építkezésen töltöm, hiszen hamarosan megnyílik a budapesti belvárosban a Faludy Klub, amely kulturális központ lesz.

Ezek is érdekelhetik