Közélet

2010.04.22. 08:00

Nem vett ruhát a rászorulóknak, fegyelmi várja a családsegítőt

Több százezer forintnyi óvodáztatási támogatáshoz nem jutnak hozzá hónapok óta az iharosberényi szülők. A körjegyzőséget alkotó három önkormányzat ugyanis úgy döntött, hogy ezt ne pénzben, hanem természetben kapják meg az érintettek.

Varga Andrea

A családgondozó azonban megtagadta a körjegyző utasítását, miszerint vásároljon ruhát, egyéb felszerelést a számukra. Az iharosberényi képviselő-testület mai ülésén a körjegyző fegyelmi eljárás indítását javasolja a családsegítő intézmény vezetője ellen.  Az iharosberényi Orsós Tibor elmondta: ötéves kislánya után járna nekik a támogatás, de eddig semmit nem láttak belőle, pedig aprócska házukat bővítenék, minden fillér megtakarítás jól jönne. A fiatalemberrel a Dózsa utcában beszélgettünk. Azt mondta: az ott és a József Attila utcában a lakók 90 százaléka cigány, és sokan várnak hónapok óta. – Minden megoldásra nyitottak vagyunk. Levásárolnánk mi is, hiszen elhozzuk a számlát – vetették fel a szülők. – Értjük, hogy azt akarják, a gyerekekre fordítsuk a pénzt, de aki nem tudna számlát felmutatni, az ne kapja meg. Akik tisztességesen felhasználják, azok meg juthassanak már hozzá ahhoz, ami jár.

– Körjegyzőségünk mindhárom önkormányzata – Iharosberény, Pogányszentpéter, Iharos – úgy döntött, hogy az érdekeltek az óvodáztatási támogatást első alkalommal természetbeni támogatás formájában kapják meg – tájékoztatott Strausz Edit körjegyző. – Decemberben 33, januárban öt határozatot hoztam , melyekben Báránkó Piroska családgondozót köteleztem, hogy az óvónővel együttműködve vásárolja meg a gyermekek részére szükséges ruhát, egyéb felszerelést.

A vásárlás azonban elmaradt, mert a családgondozó és intézményvezetője megfellebbezte az összes határozatot és megtagadták a feladatuk elvégzését. A szociális és gyámhivatal idén januárban leírta: a gyermekjóléti szolgálatnak a döntést követően azonnal közre kell működnie a természetbeni támogatás biztosításában. A családgondozó és az intézményvezető fellebbezéseit pedig elutasították. Úgy indokoltak: a körjegyző jogszerű és megalapozott döntést hozott.
– Amennyiben továbbra sem hajlandóak a határozatokat végrehajtani, eljárási bírságot fogok kiszabni – mondta a körjegyző. – Továbbá az iharosberényi képviselő-testület előtt a gyermekjóléti szolgálat vezetője ellen fegyelmi eljárást kezdeményezek, jelentős súlyú fegyelmi vétség elkövetésének gyanúja miatt.

Megtudtuk: a családsegítő ombudsmani vizsgálatot kért az ügyben. A jegyző szerint azonban az ombudsman nem hatóság, ezért nem dönthet, csak felhívással élhet. – A szülők felháborodását jogosnak tartom, és remélem, hogy mielőbb hozzájutnak az óvodáztatási támogatáshoz – összegzett Strausz Edit. Megkérdeztük a családsegítő munkatársát, illetve főnökét, Porkoláb Lajosnét, ám egyelőre nem nyilatkoznak.  


Önkormányzati döntésen múlik: természetben vagy pénzben fizetnek

Óvodáztatatási támogatás jár a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek után. A támogatás összege első alkalommal 20 ezer forint, utána félévente 10-10 ezer forint. Az önkormányzat dönthet arról, hogy a 20 ezer forintot természetben, vagy pénzben fizeti ki, de a 10 ezer forint támogatást félévente pénzbeli juttatásként kell biztosítani.

A támogatás igénybevételéhez az eltartó szülőnek nyilatkoznia kell arról, hogy iskolai végzettsége nem magasabb nyolc osztálynál, s feltétel az is, hogy a gyermeket négyéves kora előtt be kell íratni az óvodába. Ugyan ötéves kortól kötelező az óvoda, de az intézkedéssel azt szeretnék elérni, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek minél előbb kerüljenek be ezekbe az intézményekbe.

Ezek is érdekelhetik