Közélet

2010.05.06. 20:02

A biztonság a legfontosabb

Munkások a fürdőben, munkások a belvárosban, daruk szerte az egész megyeszékhelyen. Miközben országosan évtizedes csúcsot döntött a munkanélküliség, Kaposváron építkezésektől hangos a város. Szita Károly polgármestert kérdeztük. (x)

(x)

Múlt héten a Szivárvány Zeneház épületéhez, két napja pedig a fürdő területére hívta a sajtó képviselőit...
– És hamarosan kapnak egy újabb meghívót is, hogy tudjanak arról, mi minden zajlik a városban, hogyan haladunk a kaposváriak által megálmodott fejlesztések megvalósításával. Ez azonban csak az egyik ok, a másik az, hogy lássa mindenki: ami ma az országot leginkább sújtja – ez pedig a munkanélküliség drámai mértéke –, korántsem szükségszerű. Vagyis lehet miben hinni, lehet erőt meríteni a nehézségek közepette. A kaposvári modell ezt szolgálja.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kilenc új medence épül a kaposvári fürdőben, s megújul az egész komplexum. Szita Károly és Kis Szabolcs vállalkozási igazgató az építkezésen
[/caption]
– Mintha azt sugallná: mindegy, hogy mi épül, lényeg, hogy munkát tud adni a város.
– Ez természetesen így nem igaz. Nagyon fontos, hogy teljesítsük azokat a feladatokat, amelyeket 2006-ban együtt határoztunk meg. Büszke vagyok arra, hogy ezeket a fejlesztéseket nem írta felül a válság, sőt - sokakkal ellentétben - mi a megtorpanással szemben a gyorsítás mellett döntöttünk. Abban viszont igaza van, hogy jelenleg valóban nincs fontosabb a bajba jutott vállalkozások, emberek megsegítésénél. A fürdőben, a belvárosban, a Szivárványban, az Együdben, a piacon, a sávházban folyó munkálatok sok száz kaposvári családnak nyújtanak biztonságot.

– Előbb-utóbb befejeződik minden beruházás. Visszatérő kérdés: meddig tartható ez a tempó?
– Amíg szükség van rá – ez a rövid válaszom.

– Akkor szívesen vennénk a hosszabbat is...
– Ma a kivéreztetett önkormányzatok, a települések örülnek, ha a meglévő intézményeiket működtetni tudják; képesek fizetni az óvodák, iskolák, szociális intézmények rezsiköltségeit. Sok helyen már ma is hitelből teszik mindezt. Mi azonban mindent alárendeltünk a mának és a jövőnek, hiszen a kaposváriak biztonságot akarnak, biztonságot az élet minden területén.

Töltse le a Somogy Hírlapban megjelent oldalt!

– Mit jelent ez a gyakorlatban?
– Mi meg vagyunk arról győződve, hogy a helyi gazdaság is erősödik azzal, ha a település vonzó. Vonzó az itt élők, a vendégeink és a letelepedni vágyó vállalkozások számára. Ezt értik, érzik a kaposváriak, ezért tudjuk együtt, közös akarattal építeni a várost. Ha úgy tetszik, a mi tetteink nemcsak a jelen túléléséről tesznek tanúbizonyosságot, hanem a jövőnek is szólnak. A több mint 10 milliárd forint összértékű fejlesztést ezért vállaltuk. Ennek a hatalmas összegnek a 79 százaléka a városunkban marad, sok-sok céget és munkahelyet mentve meg ezzel, hiszen a 913 szerződés több mint 80 százalékát kaposvári vállalkozásokkal kötöttük.



– Néhány hónap múlva birtokba vehetik a városlakók a megújult belvárost, a fürdőt. Mi lesz az átadások után az építkezéseken dolgozókkal?
– Igaz, hogy Kaposvár idén befejezi a tavaly elkezdett beruházásait, ám újakat is indít. Az új kaposvári nagypiac kivitelezése és az Együd Árpád Művelődési Központ nagyszabású átalakítása jövőre is munkát fog biztosítani. A Keleti ipari park mostani bővítése ugyancsak a helyi gazdaság erősítését szolgálja, s hamarosan a Rippl-Rónai villa és a kórház felújítása is megkezdődik. Folytatjuk útjaink, járdáink rendbetételét is, munka tehát lesz bőven. Persze bízunk abban is, hogy a válság hamarosan a múlté lesz, és egy olyan korszak következik, amelyben nemcsak az önkormányzat ad megrendelést, hanem újra fellendül a házépítési kedv, beindul a magánszektor és erőre kap a gazdaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!