Közélet

2010.05.12. 18:23

Besötétült a luxuspalota: ismét feketében a gyászház

Csütörtöktől újra fekete zászló lenghet a kaposvári gyászházon. A Kossuth téri luxuspalotába nem vezették be az áramot, emiatt késve nyílik meg az étterem. Emiatt akár napokon belül 18 dolgozót utcára is tehetnek.

Harsányi Miklós

– Petróleumot használjunk vagy dinamóval csináljunk világosságot? – élcelődött szerdán Karalyos József, a Főtér Kft. ügyvezető igazgatója. Félhomályban botorkáltunk a Kossuth téri luxusházban. A galériás éttermet már gőzölt bambusztapéta díszíti, rejtett LED-lámpák sokaságát építették a falba, s a hatalmas, 28 égős csillárt, a süteményes és szendvicses pultot is megvásárolták. Nem működik a méregdrága kávéfőző gép sem. Az áramot ugyanis nem vezették be az épületbe.
Koromsötét uralkodik a bárba vezető folyosón, a tárolókban és a mellékhelyiségekben. Egyedül csak ott van világosság, ahol néhány munkás reflektorfény mellett dolgozott. Hosszan kígyózó vezetéken kapták az energiát, persze ők is csupán ideiglenes áramot használnak.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Berendezés van, világítás nincs
[/caption]

– Teljesen kiszolgáltatott helyzetbe sodródtunk. Hiába kértünk, könyörögtünk, de semmi se változott  – dohogott Karalyos, aki vaskos paksamétát halászott elő: levelek, beadványok sokaságát mutatta. Kálváriájuk hónapok óta tart. Elmondta: a Főtér Kft. még 2009. augusztusában közel 11,5 millió forintot fizetett az E.ON-nak, hogy növelje az épület áramteljesítményét. A szolgáltató ajánlatában a vállalt határidő 2009. október 1. volt, de a szerződésben már az szerepel, hogy egy éven belül végzi el a munkát. Ez a határidő  augusztus 6-án jár le. Karalyos József az utóbbi hónapokban sűrűn levelezett és beszélt a szolgáltató munkatársaival, többször kilincselt az E.ON irodában, de nem jutott dűlőre. Azt mondta: ígéretek özönét kapta. Utoljára április 27-én azzal hitegették, hogy május elején teljesítik a kérését. Türelmesen várt, ám nem érkeztek meg a szakemberek.



Persze nem csupán a vendéglőt és a 28 lakást építtető beruházónál verte ki a biztosítékot az áram-szolgáltató. A felszolgálók, szakácsok, kisegítő alkalmazottak tegnap is munka nélkül lézengtek a félhomályos csarnokban. A dolgozók aggódva figyelik a fejleményeket
– Katasztrófa az egész: arra számítottam, hogy pakolunk, berendezzük az éttermet és dolgozunk – mérgelődött egyikük. – Ehelyett álldogálunk és reménykedünk, hogy végre tiszteletüket teszik az áramszolgáltató munkatársai. A bizonytalanság a legrosszabb.

Karalyos utoljára szerdán találkozott személyesen az E.ON egyik vezető munkatársával. Levelet nyújtott át, amely egyebek mellett arról szólt: cégüknek minden nap késés milliós nagyságrendű kárt okoz. Napokon belül tizennyolc ember munkaviszonyát lesznek kénytelenek megszüntetni. Ha szerda délelőtt nem kötik be a villanyt, úgy a Kossuth téren tiltakozó akciót kezdenek az E.ON eljárása ellen.
A szakember azt mondta: úgy tervezik, hogy csütörtökön fekete lobogót húznak ki a házra. Ezzel fejezik ki az elkeseredésüket. Fontolóra veszik, hogy a Gazdasági Verseny Hivatalhoz fordulnak, illetve esetükről a fogyasztóvédelmi szervezetet is tájékoztatják.
– Az egész eljárás során a kaposvári önkormányzat műszaki osztálya tisztességes, korrekt hozzáállása példaértékű volt – hangoztatta Karalyos. – A Teleki utcai szállónál egy transzformátor van, ahol az elektromos teljesítménynövekedés részben megoldható. Önzetlenül lemondtak a hasznosításról, a bekapcsolás lehetőségét átengedték a Főtér Kft.-nek.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Csak hang legyen és fények...
[/caption]

Egyeztetnek az ügyféllel

– Az érintett ingatlan csatlakozási szerződésében a 2010. augusztus 26-ikai vállalási határidő szerepel – reagált megkeresésünkre Varga Ivett, az E.ON szóvivője. Egyebek mellett közölte: ennek ellenére mindent megtesznek azért, hogy jóval az általuk vállalt határidő előtt el tudják végezni a bekapcsolást. Ennek megvalósítása azonban jelenleg olyan akadályokba ütközik, melyek elhárítására éppen az igénylőnek van lehetősége.
Az épület kivitelezése során ugyanis nem készültek fel a szükséges három kiépítendő vezeték fogadására, ezek közül csak kettőt tudtak az épületen belülre vinni és kiépíteni az EH-SZER Kft. munkatársai. – Ezzel kapcsolatban ügyfelünkkel egyeztettünk is, aki ígéretet tett arra, hogy intézkedik a kérdésben, hogy a harmadik vezeték is kiépíthető legyen – tette hozzá a szóvivő. – Jelenleg tehát ügyfelünk intézkedését várjuk. Ez követően a bekötést néhány napon belül elvégezzük, s azt követően kerülhet sor a bekapcsolásokra.


Szól a zene, ha lesz áram

Csupán az étterem kialakítására 250 millió forintot költött az építtető, s csak a belsőépítészeti tervezés közel négymillió forintba került. A beruházás költsége meghaladja az 1,6 milliárd forintot. Igényes, egyedi megjelenésre törekedtek végig, hangoztatta Karalyos. Az étterem mennyezetéről speciális vonalas-világítás ontja majd a fényt – már ha lesz áram –, s a dizájner világítós bárpultot álmodott. Bajban volt tegnap az egyedi hangtechnikáért felelős barcsi szakember is. A 2x360 wattos továbbá két darab, egyenként 800 wattos mélynyomós technikát nem tudták kipróbálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!