Közélet

2010.05.08. 10:07

Gyermekvédelmi üzlet: zsarol a szülő a fiktív képzés miatt?

Papíron tartott csak képzéssorozatot, visszaélt a pályázati támogatással a Somogy megyei gyermekvédelmi központ – ezt állítja egy nagybajomi nevelőszülő, aki állítása szerint maga is résztvevője volt egy fiktív továbbképzésnek.

Nagy László

Megkérdeztük az intézményt, ám a tanfolyamról nem árultak el részleteket, sorolták azonban a panaszos korábbi sérelmeit.
A bajomi férfi levelet írt a munkaügyi minisztériumnak, a szociálpolitikai és munkaügyi intézetnek valamint a Somogy megyei ügyészségnek, s ezekben részletesen beszámol a történtekről. – Továbbképzésre hívták össze a nevelőszülőket a nagybajomi kultúrházban 2009 tavaszán. Meg is jelentünk huszonöten az adott időpontban – mondta portálunknak a neve elhallgatását kérő nagybajomi nevelőszülő. 



– A megyei gyermekvédelmi központ szakembere arról tájékoztatott minket, hogy egy frissen megnyert pályázat révén oktatássorozat kezdődik száz résztvevőnek, húsz-húsz fős csoportokban. Közölte velünk, hogy az idő rövidsége miatt nem tudják megszervezni az oktatásokat, de hogy ne vesszen el az elnyert pénz, ezért arra kéri a nevelőszülőket, hogy mindenki írjon alá négy-négy jelenléti ívet. A nevelőszülők a békesség kedvéért eleget is tettek a kérésnek. Ezután eljátszottak két rövid helyzetgyakorlatot, majd arra hivatkozva, hogy biztosan mindenkinek sok a dolga otthon, befejeződött az oktatás-sorozat. Nem sokkal később, az internetes honlapon már azt olvashattuk, hogy milyen eredményes, tanulságos és hasznos oktatás-sorozat zajlott le a szociálpolitikai és munkaügyi intézet által kiírt pályázat jóvoltából.

A bilit kiborító nevelőszülő elmondta: néhány hónap elteltével megemlítette az esetet, de csak annyi történt, hogy a honlapon a nagy lelkesedéssel megírt beszámolót egy jóval visszafogottabb írással cserélték le. – Valószínűleg tartom, hogy a pályázattal kapcsolatos dokumentumokon minden stimmel. Nagy precizitással el lett számolva minden, azonban a résztvevők megkérdezésével hamar kiderülne a szomorú valóság.

A megyei gyermekvédelmi központban tudnak a vádakról. Azt mondják, állnak minden vizsgálat elé. Feljelentést tettek a nevelőszülő ellen. Az állításuk szerint szabályosan lezajlott továbbképzésekről nem sokat tudhattunk meg tőlük, annál többet azonban a nevelőszülő indítékairól.
Vörösné Hári Erzsébet területi igazgatóhelyettes elmondta: október óta fenyegetőzik a férfi. – Azért rágalmaz bennünket, mert több gyermeket akar nevelni, mint amennyit a jogszabály enged és mi ebben nem voltunk partnerek – állította. – Az állításai nem fedik a valóságot, hiszen az említett rendezvényen magam is két – az örökbefogadással és a gyermekneveléssel kapcsolatos – előadást tartottam.
A szakember úgy emlékszik: a program költsége nyolcszázezer forint volt, amelyet a szociálpolitikai és munkaügyi intézet pályázatán nyert el a gyermekvédelmi központ.

Porczió Györgyné, a gyermekvédelmi központ igazgatója azt mondta: a nevelőszülő hónapok óta igyekszik elérni, hogy újabb gyerekeket helyezzenek el nála. – Az eddig ott élők ugyanis időközben felnőttek, az egyik gyermeke pedig máshová kérte magát. Jelenleg két gyermek van nála elhelyezve, ő pedig ötöt akar. A család erre rendezkedett be és most minket hibáztatnak, hiszen a kevesebb gyerek után a pénz is kevesebb. Legutóbb határidőt szabott nekem: ha nem teljesítjük a kívánságát, akkor mindenhová elküldi a rágalmazó leveleit. Én azonban nem engedtem a zsarolásnak és állunk elébe a vizsgálatoknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!