Közélet

2010.06.10. 19:42

350 millióból újul meg a Sávház

Két évvel ezelőtt megtorpant az addig sikertörténetként működő panelprogram. Először az állam késleltette a beruházásokat, nem akarta átutalni a ráeső egyharmados részt, majd a lakók kerültek bajba a gazdasági válság miatt. Mindezek ellenére Kaposvár lehet az első olyan város, ahol az öszszes iparosított technológiával épült ház megújul.

(x)

Esztétikus lakókörnyezet, jelentős energia-megtakarítás, kevesebb rezsi, értékesebb lakások; a panelprogramban elsőként résztvevő Kaposvár iparosított technológiával épült lakóházainak többsége az elmúlt évtizedben jelentős átalakuláson ment keresztül. Az addig gyakran értéktelennek minősített lakások iránt megnőtt a kereslet, a felújítások után komfortos otthonokká váltak. A gazdasági válság 2008 őszi kirobbanása azonban megbénította a sikertörténetként aposztrofált programot.

A Kaposváron 2008-ban benyújtott pályázatok túlnyomó része még mindig nem jutott el a megvalósításig. 2009-ben 2,4 milliárd forintos beruházást terveztek a kaposváriak, ebből az összegből 2711 lakást szerettek volna korszerűsíteni. Először az állam késleltette a szerződések megkötését, majd a lakók kerültek nehéz anyagi körülmények közé, kétségessé téve ezzel a rájuk háruló egyharmados rész előteremtését. A hetvenhárom beadványból egyelőre huszonöt ért célba, ezek a lakóközösségek megújíthatták házaikat, a többiek még keresik az önrész előteremtésének lehetőségét, vagy támogatási szerződés nélkül kezdték meg a beruházást.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Polgármesteri találkozó a lakókkal. Az önkormányzat lakásonként több mint egymillió forintot költött a Sávházban a nyílászárók cseréjére, szigetelésre
[/caption]

Az önkormányzat azonban szerette volna elkerülni a program teljes ellehetetlenülését, hiszen a kaposváriak százait foglalkoztató, kifejezetten a felújításra szakosodott cégek csőd közelbe kerültek volna megrendelés nélkül. Számukra tehát létfontosságú volt a megbízás, hogy ne kelljen elbocsátaniuk a munkásaikat.

Töltse le PDF-formátumban a Somogy Hírlap kaposvári önkormányzati oldalát!

2009 őszén ezért megkezdődött a város tulajdonában álló, kétharmados ráfordítást igénylő Sávház felújítása. Az önkormányzat lakásonként több mint egymillió forintot költött, ennek eredményeként június végére elkészül a 330 lakás nyílászáróinak cseréje, a tető- és homlokzati szigetelés, illetve megújul az elektromos hálózat is. A beruházás több mint ezer embert érint. – Nagyon ráfért már a házra a felújítás, új ablakokat és bejárati ajtót szereltek be a munkások, szigetelték is a lakást – mondta Baloghné Kneip Szilvia. A férjével hét gyermeket nevelő aszszony elégedett az elvégzett munkával, mint említette: a fűtési szezon utolsó hónapjában már kevesebbet kellett fizetni. Páraelszívót is kaptak és az erkély repedezett üvegeit, valamint korlátait is kicserélték.

A szintén a házban élő Csepeli Lajos is örül a lakására jutó több mint egymillió forintos beruházásnak. – Olyan roszszak voltak már az ablakaink, hogy a szél mozgatta a függönyt. Várhatóan jelentősen csökken majd az eddig, havi 30 ezer forintba kerülő fűtésdíj, s nyáron is könnyebb lesz elviselni a hőséget a homlokzati szigetelés után – bizakodott a négytagú család feje.
– Az itt élők régóta vártak arra, hogy megszépüljön a ház, s hogy csökkenjenek a költségeik. Idén el tudtuk végezni ezt a munkát, remélhetően mindenki elégedett lesz az eredménynyel – mondta Szita Károly, amikor szerdán találkozott a lakókkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!