Közélet

2010.06.16. 12:08

A diplomaosztóról vitték el a fegyveres rendőrök

Az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa ráismert édesapjára a Kaposváron előkerült 1956-os fotókon.

F. Szarka Ágnes

Ráismertek az 56-os kaposvári fotók egyik szereplőjére: alig néhány napja került elő az Együd Árpád Művelődési Ház bontási-építési munkái során az az üveg, amely kaposvári 56-os fotókat tartalmazott. A Megyei és Városi Könyvtár honlapjára felkerült fényképek között Bella Adrien, az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa ráismert édesapjára, Bella Józsefre.

– Apám érettségi előtt álló gimnazista volt Kaposváron 1956-ban – kezdte a visszaemlékezést Bella Adrien. – Másod unokatestvérénél élt, akinek a férje Kerekes András ÁVÓ-s tiszt volt. A forradalom alatt ő mentegette, bújtatta Kerekes Andrást, – hogy hová azt nem tudom, de nem találták meg – aki a forradalom leverése után ezt szintén bújtatással viszonozta. A nagygyűlés napján apám kapacitálta az osztálytársait, hogy menjenek a Petőfi térre, mert ott történik valami. Végül őt delegálták a Munkástanácsba.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A könytár honlapján ismert rá apjára
[/caption]
– A forradalom után Kerekes András nemcsak bújtatta apámat, hanem egy gimnáziumi tanára segítségével eltüntették a terhelő papírokat, így le is tudott érettségizni – tette hozzá Bella Adrien. – Miután visszajött Pestre megismerkedett anyámmal. 1958-ban jelentkezett a Katonai Főiskolára, mert ott lehetett a leggyorsabban diplomát szerezni. A diplomaosztóról vitték el fegyveresek, valószínűleg egy családtag jelentette fel. Ez 1961-62-ben lehetett. Büntetésből kitiltották az összes magyarországi egyetemről, csak 63-64-ben tudta levelezőn elvégezni a Műszaki Egyetemet.



– Miután soha nem volt párttag – bármilyen jó szakember volt – osztályvezetőnél magasabb pozíciót soha nem tölthetett be – folytatta Bella Adrien. – A szüleim elváltak, engem ő nevelt fel. 2000-ben halt meg. Bíztam benne, hogy léteznek ezek a fotók, és amikor megláttam a honlapon biztos voltam benne, hogy megtalálom valamelyiken apámat. Sajnos ő már ezt nem érhette meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!