Közélet

2010.06.05. 17:16

Balatonmáriai tervek: zsákutca az egyirány?

Az üdülőtulajdonosok nagy része a fórumon is ellenezte a forgalmi rend megváltoztatását.

Vas András

- Vitatkozhatunk már? – kérdezte kissé türelmetlenül egy idős úr. Úgy hetven perce tarthatott a balatonmáriafürdői üdülőtulajdonosok részére meghirdetett fórum, amikor a Balaton utcai férfi megpróbálta megszakítani a polgármesteri beszámolót.
A Regens Wagner Alapítvány konferenciaházába összehívott gyűlésre a többség ugyanis az önkormányzat forgalomszervezési terveinek megvitatására érkezett, ám az első háromnegyed órában Galácz György polgármester az elmúlt ciklus terveiről, eredményeiről és a falu idei költségvetéséről értekezett. Utána pedig a Rákóczi és Balaton utca áttervezésével megbízott pécsi mérnöki iroda ügyvezetője, Ládonyi Ákos vázolta elképzeléseit.

- Aki nem kíváncsi rá, mit mond az Ákos, menjen ki – jött a válasz az első sorból, további bizalmat szavazva a mérnöknek. Aki szerint az említett két utca megérett az átépítésre, hiszen az utcakép elavult, falusias, a harminc évvel ezelőtti időket idézi, a forgalmi rend kaotikus, a burkolatot is fel kellene újítani, s a közművek is megértek a cserére. Majd bemutatta terveit, melyek már egy éve napvilágot láttak, s jelentős ellenérzést váltottak ki az üdülőtulajdonosok nagy részéből.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Egy irány, vagy zsákutva? A tervek már megvannak az átépítésre
[/caption]

Az idea szerint ugyanis a település tulajdonképpeni főutcájának számító, a központot és a csatornapartot összekötő, a nyári szezonban komoly forgalmat bonyolító Rákóczi utcát nyugat keleti irányban egyirányúsítanák, s a kerékpárút és parkolók mellett padokkal, díszfákkal övezett sétányt alakítanának ki rajta. Ennek megfelelően – a Csatornapart kiszélesítése mellett – a Balaton utca is egyirányúvá válna, mely azonban nem járna forgalomnövekedéssel, a mérnök és az önkormányzat szerint ugyanis csak az ott nyaralók használnák. Az üdülőtulajdonosok szerint viszont bizonyosan nem.

- Nem is olyan borzalmasak a tervek, ugye? – kérdezte a prezentáció végén Galácz György.
- De! – hangzott több felől a rövid, de velős válasz, majd némiképp meddő vita alakult ki, amolyan lesz – mármint forgalomnövekedés a Balaton utcában -, avagy nem. A polgármester hol nyugodtabban, hol láthatóan kissé emelkedett pulzusszámmal – Öntsünk tiszta vizet a fejekbe!... - próbálta győzködni a megjelenteket, ám húsz évvel a rendszerváltás után a „Tessék elhinni!” - típusú településvezetői ígéreteknek meglehetősen kevés volt a hitele – és ez nem Galácz György hibája…

Az első szinte össznépi Úgy van!-ozást az a felszólaló érdemelte ki, aki felvetette, megoldhatná a helyzetet, ha az utca jelentős részében tilos lenne a parkolás – a nyaralótulajdonosok be tudnak állni a kertjükbe, s amúgy sincs semmiféle olyan kereskedelmi egység, mely parkolóhelyeket kívánna –, s az önkormányzat ezt be is tudná tartatni. Jelenleg ugyanis hiába tilos megállni az egyik oldalon, a nyári szezonban ez keveseket érdekel, s emiatt alakul ki kaotikus helyzet.
- Ha nincs probléma, hát csinálunk – idézte a mondást egy másik nyaraló. – És a polgármester csinált is magának. Szerencsére nem fog megvalósulni a terv, hiszen csak az első szakasz kétszázmillió forintba kerül, az egész fejlesztés pedig vagy félmilliárdba, s ilyen szintű projektet nagyjából Kaposvár költségvetése bírna el.A felszólaló hozzátette, Galácz György abból indul ki, hogy a helyiek majd tudják az új rendet, ám mi lesz azokkal, akik csak erre járnak? Emellett a keskenyített útról nem lehet majd beállni a telkekre, ráadásul, ha valaki megáll, hogy kinyissa a kaput magának, nem lehet kikerülni. Valamint törvényi kitételeket idézett, melyeknek amúgy sem felelne meg a szabályozási terv. A monológ végén nyíltszíni taps tört ki.

Persze akadtak támogatói is a projektnek, akik a település folyamatos fejlődésével, az európai léptékű tervek hasznával érveltek, ám a többség elutasította az ötletet, s kérték, ezt vegyék jegyzőkönyvbe.
- A fagylaltozós generálta a problémát – jelentette ki egy másik üdülőtulajdonos, utalva rá, hogy a legnagyobb káosz általában a csatornapart melletti egységnél alakul ki –, oldja meg ő maga. Vegye meg a szomszédos telkeket, s alakítson ki ott parkolót.
Bő három óra múltán kiderült, az álláspontok nem sokat közeledtek, mindkét tábor ragaszkodott a maga igazához. Akik pedig más problémákkal érkeztek, kissé csalódottan távoztak, hiszen gondjaikkal kevesen foglalkoztak. A többség egy irányba húzott. De nem az egyirányúsításéba.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!