Közélet

2010.06.15. 07:47

Bolt hol nem volt? Tönkrement üzletek, kiüresedő belváros

Egyre több az üresen álló üzlethelyiség a kaposvári belvárosban. Ezért a városatyák közül néhányan indokoltnak tartanák a bérleti díjak csökkentését, a többség szerint azonban ezzel veszélyes területre tévednének.

Márkus Kata

A vállalkozók szerint gyakran képtelenség kitermelni a bérleti díjat leginkább a kínai üzletek térnyerése miatt. Mások szerint a bevásárlóközpontok megépülésével teljesen áthelyeződtek a hangsúlyok a városban. Nem csoda hát, ha sorra ürülnek ki az üzlethelyiségek. A vendéglátóegységek esetében – üzemeltetőik szerint – az esti nyitva tartás is kardinális kérdés, nem tesz jót nekik, ha a környéken élők elégedetlenkednek. Tény, hogy már 26 üresen álló önkormányzati tulajdonú üzlethelyiség, iroda van Kaposváron, ebből 10 egy évnél régebb óta nem talál bérlőre. Talán ez inspirálta a legutóbbi közgyűlésen Pintér Lórándot, a liberális frakció vezetőjét, amikor azt javasolta: ha egy ingatlant egy éven túl sem tud bérbe adni az önkormányzat, kezdő vállalkozók részére féláron adják ki.   – Mit jelent az, hogy kezdő vállalkozás? – tette föl a kérdést Pintér Attila. – Elképzelhető, hogy két másik, már működő vállalkozás mellett indít egy újat az üzletember, ha meghallja, hogy féláron bérelhet helyiséget – hívta föl a javaslat veszélyeire a figyelmet az MSZP-s frakcióvezető.

Szita Károly
polgármester úgy kommentálta a javaslatot, hogy bár nem veti el az ötletet, felvázolt veszélyei miatt ebben a formában nem tudja támogatni. Pintér Lóránd ennek ellenére kitartott álláspontja mellett, mert mint mondta: ha nem ebben a formában, akkor máshogy támogassa a kezdőket a város, ellenkező esetben ugyanis megtörténhet, hogy nem marad fiatal Kaposváron. Az immár független Kováts Imre szerint nincs érdemi érv a díjcsökkentés ellen annál is inkább, mert szerinte a belváros átalakítása miatt még nehezebb helyzetbe kerültek a vállalkozások.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Benézni lehet, bemenni nem
[/caption]

Kéki Zoltán címzetes főjegyző azt hangoztatta, hogy a piaci viszonyok alapján jár el a város a bérbeadásoknál, s hogy csökken a bérleti díjakból származó bevétele, az abból is adódik, hogy sok ingatlantól megszabadult a város.

Kaposvár előbb említett bevétele tavaly 24 millió forinttal volt kevesebb, mint 2003-ban. Az önkormányzat tulajdonában 353 nem lakás céljára szolgáló helyiség van, melyből 233 hasznosítható pályázat útján. A fennmaradó 120 helyiség korlátozottan forgalomképes vagyonkörbe tartozik, például orvosi rendelő, könyvtár. Jelenleg 9 karitatív vagy közcélú tevékenységet végző szervezet részére biztosított a közgyűlés egyedi döntés alapján térítésmentes helyiséghasználatot.

Az önkormányzat szerint az üresen álló üzlethelyiségek számának növekedésében a gazdasági válság hatása csak kisebb mértékben érezhető. A különböző vállalkozások működésében egyéb zavar tapasztalható, leginkább a forgóeszköz hiány, a piac elégtelen működése, az elmaradt műszaki fejlesztések miatt. S bár a vállalkozások teljes gazdálkodásában a bérleti díj a költségeknek csak kis hányadát teszi ki a város szerint, a jelenlegi helyzetben érthető, hogy valamennyi költségüket – köztük a bérleti díjat is – csökkenteni kívánnák. Miután azonban nem tömeges jelenség, hogy helyiségeket a bérleti jogviszony lejárta előtt adnák vissza, a képviselők úgy határoztak: nem csökkentik az erre az évre megállapított bérleti díjakat a második félévtől.
A jövő évi árakról egyelőre nem foglaltak állást.


Kaposvári árak és bérek; tízezer forint négyzetméterenként

A nem önkormányzati tulajdonú helyiségek bérleti díja nem hivatalos információink szerint Kaposváron az üzletközpontokban tízezer forint négyzetméterenként. A város legtöbbet egy Ady Endre utcai, 200 négyzetméteres önkormányzati üzletért kér, havi 460 ezer forintot, ez négyzetméterenként 2150 forintos árat jelent. A legrégebb óta, 2008-tól egy Nemzetőr sori üzlet és egy Honvéd utcai iroda gazdátlan.

Ezek is érdekelhetik