Közélet

2010.06.10. 14:28

Elrendelték a hőségriadót a rendkívüli meleg miatt

Második fokozatú hőségriasztást rendelt el péntektől az országos tiszti főorvos, mivel az előrejelzések alapján holnap és szombaton a napi átlaghőmérséklet meghaladja a 25 Celsius fokot.

Harsányi Miklós

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint a napi középhőmérséklet csütörtökön még legfeljebb csak néhány helyen éri el a 25 fokot. Pénteken és szombaton azonban országszerte 25 és 27 fok között várható az átlaghőmérséklet. Falus Ferenc országos tiszti főorvos ezért elrendelte a másodfokú hőségriasztást.



Bálint György, az ÁNTSZ kaposvári kistérségi tiszti főorvosa kérdésünkre csütörtök délután elmondta: a déli órákban lehetőleg hűvös helyen tartózkodjunk. Aki teheti, légkondicionált helyen – például áruházakban – töltsön el 1-2 órát.
Megfelelően gondoskodjunk a folyadékpótlásról, aki gyógyszert, ügyeljen arra, hogy időben szedje be a tablettát.

– A lakások felmelegedését úgy akadályozhatjuk meg, ha becsukjuk az ajtót, ablakot és besötétítünk – tanácsolja az ÁNTSZ. – Este, éjszaka szellőztessük át a helyiségeket friss levegővel.
A kirándulók, utazók, nyaralók mindig vigyenek magukkal elegendő folyadékot. A szokatlanul hűvös és esős május után a hirtelen beköszöntő, rendkívüli meleg nagyon megviseli szervezetünket. Szakemberek arra kérik a lakosságot, hogy mindenki fokozottan tartsa be az egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!