Közélet

2010.06.09. 07:53

Gondold meg és igyál! Beledöglöttek az ivóvízbe a halak

Beledöglöttek az ivóvízbe a halak a magyaratádi akváriumban: a szolgáltató szerint is klóros a víz, egyébként minden rendben van.

F. Szarka Ágnes

Büdös, klórszagú víz folyik napok óta Magyaratádon a vízcsapokból. Inni már keveseknek van gusztusa belőle, főként miután kiderült: az egyik akvarista másfél liter csapvízzel pótolta a medencében az elpárolgott vizet, és a halak néhány percen belül kimúltak.
Németh Anna helyi háziorvos szerint fogat mosni sem lehetne ebben a vízben. Nézete szerint a vizet – ha szükséges – fertőtleníteni kell, de a lakosság tájékoztatása legalább annyira fontos, mint a fertőzés megelőzése.
– Semmiféle tájékoztatást nem kapott a lakosság arról, hogy fertőtlenítik, klórozzák a vizet – mondta a háziorvos – Még az esélyét sem teremtette meg a KAVIZ, hogy aki akar, az vegyen magának ásványvizet. Arról nem is beszélve, hogy a fertőtlenítés ideje alatt zacskós vizet kellett volna biztosítani a lakosság részére. Tudomásom szerint köbméterenként 30 gramm klórral, vagy egy deci hypóval lehet fertőtleníteni a vizet.  



Németh Anna helyi háziorvos szerint a fertőtlenítés előtt a vízforrást 24 órára le kell zárni, majd ha az újabb vízminta igazolja, hogy nincs kórokozó, akkor lehet megnyitni. Magyaratádon nem zárták le a kutat, csak beleborították a hypót. A klór károsítja a bőrt, a nyálkahártyát, és hólyagrákot okozhat. Országszerte, így nálunk is évről-évre nő a daganatos megbetegedések száma. Ez köszönhető a vegyszereknek, mérgeknek is. A vizünk változatlanul klóros, egészségre ártalmas –mondta Németh Anna.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Megúszta a klóros csapvizet
[/caption]

– Az ÁNTSZ által javasolt mennyiségnél kevesebb hypót öntöttünk a magyaratádi kútba – tájékoztatott Boda Balázs, a KAVIZ vízellátási főmérnöke. – Erre azért volt szüksége, mert a nagy esőzés miatt a kútfejnél megjelent a talajvíz. Most a klórtartalom nem éri el a 0,035 milligrammot literenként, ami azt jelenti, hogy ürül ki a rendszerből. A baktériumok esetleges elszaporodását gátoltuk meg a fertőtlenítéssel. Az eljárás mindenben megfelelt az előírásoknak. A lakosságnak biztosan azért tűnt fel, mert eddig nem volt szükség arra, hogy klórozzuk a vizet, és a megszokott helyett, most más lett a szaga. De ilyen vizet isznak Kaposváron is. Az akváriumi halak nagyon érzékenyek a legkisebb klór-mennyiségre is, vélhetően ezért pusztultak el. Az egészségre azonban nem ártalmas a víz.

– Határértéken belüli a víz klórtartalma – erősítette meg Bálint György, az ÁNTSZ Kaposvári, Kadarkúti Kistérségi Intézetének főorvosa. – A lakosságot csak akkor kell figyelmeztetni, ha a vízszolgáltató olyan mennyiségű klórtartalmú fertőtlenítőszert használ tisztítás céljából, ami miatt a határértéknél nagyobb mennyiség kerül a hálózati vízbe, mivel akkor a főzésre és ivásra használt vizet palackozott vízzel, vagy egyéb módon kell biztosítani. Az ajánlott szabad aktív klórszint 0,2-0,3 milligramm literenként, ezt a mennyiséget a jelenlegi érték meg sem közelíti. Kisebb a klórozás miatti kockázat, mint egy esetleges bakteriális fertőzés kialakulása. Ilyen mennyiségben nem okozhat semmilyen megbetegedést.
Kedden késő délután Magyaratádon az ivóvíz sárgás színű és csípős klórszagú volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!