2010.06.09. 07:53
Gondold meg és igyál! Beledöglöttek az ivóvízbe a halak
Beledöglöttek az ivóvízbe a halak a magyaratádi akváriumban: a szolgáltató szerint is klóros a víz, egyébként minden rendben van.
Büdös, klórszagú víz folyik napok óta Magyaratádon a vízcsapokból. Inni már keveseknek van gusztusa belőle, főként miután kiderült: az egyik akvarista másfél liter csapvízzel pótolta a medencében az elpárolgott vizet, és a halak néhány percen belül kimúltak.
Németh Anna helyi háziorvos szerint fogat mosni sem lehetne ebben a vízben. Nézete szerint a vizet – ha szükséges – fertőtleníteni kell, de a lakosság tájékoztatása legalább annyira fontos, mint a fertőzés megelőzése.
– Semmiféle tájékoztatást nem kapott a lakosság arról, hogy fertőtlenítik, klórozzák a vizet – mondta a háziorvos – Még az esélyét sem teremtette meg a KAVIZ, hogy aki akar, az vegyen magának ásványvizet. Arról nem is beszélve, hogy a fertőtlenítés ideje alatt zacskós vizet kellett volna biztosítani a lakosság részére. Tudomásom szerint köbméterenként 30 gramm klórral, vagy egy deci hypóval lehet fertőtleníteni a vizet.
Németh Anna helyi háziorvos szerint a fertőtlenítés előtt a vízforrást 24 órára le kell zárni, majd ha az újabb vízminta igazolja, hogy nincs kórokozó, akkor lehet megnyitni. Magyaratádon nem zárták le a kutat, csak beleborították a hypót. A klór károsítja a bőrt, a nyálkahártyát, és hólyagrákot okozhat. Országszerte, így nálunk is évről-évre nő a daganatos megbetegedések száma. Ez köszönhető a vegyszereknek, mérgeknek is. A vizünk változatlanul klóros, egészségre ártalmas –mondta Németh Anna.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Megúszta a klóros csapvizet
[/caption]
– Az ÁNTSZ által javasolt mennyiségnél kevesebb hypót öntöttünk a magyaratádi kútba – tájékoztatott Boda Balázs, a KAVIZ vízellátási főmérnöke. – Erre azért volt szüksége, mert a nagy esőzés miatt a kútfejnél megjelent a talajvíz. Most a klórtartalom nem éri el a 0,035 milligrammot literenként, ami azt jelenti, hogy ürül ki a rendszerből. A baktériumok esetleges elszaporodását gátoltuk meg a fertőtlenítéssel. Az eljárás mindenben megfelelt az előírásoknak. A lakosságnak biztosan azért tűnt fel, mert eddig nem volt szükség arra, hogy klórozzuk a vizet, és a megszokott helyett, most más lett a szaga. De ilyen vizet isznak Kaposváron is. Az akváriumi halak nagyon érzékenyek a legkisebb klór-mennyiségre is, vélhetően ezért pusztultak el. Az egészségre azonban nem ártalmas a víz.
– Határértéken belüli a víz klórtartalma – erősítette meg Bálint György, az ÁNTSZ Kaposvári, Kadarkúti Kistérségi Intézetének főorvosa. – A lakosságot csak akkor kell figyelmeztetni, ha a vízszolgáltató olyan mennyiségű klórtartalmú fertőtlenítőszert használ tisztítás céljából, ami miatt a határértéknél nagyobb mennyiség kerül a hálózati vízbe, mivel akkor a főzésre és ivásra használt vizet palackozott vízzel, vagy egyéb módon kell biztosítani. Az ajánlott szabad aktív klórszint 0,2-0,3 milligramm literenként, ezt a mennyiséget a jelenlegi érték meg sem közelíti. Kisebb a klórozás miatti kockázat, mint egy esetleges bakteriális fertőzés kialakulása. Ilyen mennyiségben nem okozhat semmilyen megbetegedést.
Kedden késő délután Magyaratádon az ivóvíz sárgás színű és csípős klórszagú volt.