Közélet

2010.06.11. 18:25

Hőség, forró pillanatok: 8 embert mentettek ki a Balatonból

Szerdán és csütörtökön nyolc embert kellett kimenteniük a Balatonból a vízirendőröknek. Négy fürdőzőt a szél tartott fogva a tavon. Négy fürdőzőt a szél tartott fogva a tavon.

Harsányi Miklós

A déli parton uralkodó déli szélben megnő a besodródás veszélye, akik gumicsónakkal, gumimatraccal mennek a vízbe, ezzel is tisztában kell lenniük. Ha elsodródik a strandeszköz, nem érdemes felesleges kockázatot vállalni és utána menni a mélyebb vízbe, mert nagyon veszélyes lehet.
Az ingyenes segélyhívó számok mellett a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság is működtet ingyenesen hívható,  a Balatonon bajba jutottaknak segélyhívó vonalat, amelyet minden körzetből a 1817-es számon érhetnek el a segítségre szorulók.

Letaglózta a forróság Somogyot. Második fokozatú hőségriasztást rendelt el péntektől az országos tiszti főorvos. Rekordközeli hőmérsékletet mértek megyénkben, aki csak tehette, menekült a tűző nap elől.
– Allergiás vagyok az aszfaltolvasztó melegre – panaszkodott egy taxis. Hirtelen bágyasztó hőség árasztotta el Somogyot, a kaposvári Fő utcán is mindenki az árnyékot kereste.

A legelszántabb napimádók is menekültek a tűző sugarak elől. Férfiszemek legnagyobb örömére ifjú hölgyek sokasága igencsak nekivetkőzött. Tekintettel a hőségre, egyes munkahelyeken lazítottak az öltözködési kódexon. A kaposvári tűzoltók fekete rövid nadrágban és sötétkék teniszpólóban dolgoztak tempósan, s ezúttal néhány irodában is a megszokott sötét öltöny, fehér ing, nyakkendő párosítást ezúttal hanyagolták, s a lazább öltözék viselését engedélyezte a főnökség.
Pénteken és szombaton azonban országszerte 25 és 27 fok között átlaghőmérsékletet jósoltak. Falus Ferenc országos tiszti főorvos erre hivatkozva rendelte el a másodfokú hőségriasztást.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Frissítő kaposvári szökőkút
[/caption]

A mentőket is megizzasztotta az időjárás; csaknem 20 százalékkal ugrott meg a riasztások száma Kaposváron és a környéken. A kánikula számlájára írták a meredeken növekvő vízfogyasztást is. Ift Miklós, a Kavíz Kft. ügyvezető igazgatójától tudjuk: pénteken közel kétezer köbméterrel több vizet használtak fel a megyeszékhelyen, mint a hét elején.

– A kemencék előtt nagyjából 70 fok van – magyarázta Garbera István, az Anna utcai pékség vezetője. Hűtött szódavíz és gyakori pihenő – ezzel védték a dolgozókat. A hőség lefárasztotta az utasokat is. A megállókban egyelőre keveset tehetnek a napsugarak ellen, a 11 légkondis kaposvári autóbuszon viszont már majdnem elviselhető hőmérsékletet teremtettek.
Némi enyhülést jelentett a locsolás. Tegnaptól a megyeszékhelyen egy tartálykocsiból öntözték a belvárosi utcákat; egy műszak alatt majdnem 50 ezer liter vizet permeteztek szét.

A meleg mindenesetre marad; legalábbis ezt ígérte tegnap Zsikla Ágota, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának munkatársa.
– Rekord nem dőlt meg, de Siófokon így is 32,2 fokot mértek pénteken – tudtuk meg. – A korábbi, június 11-i csúcs megyénkben 34,9 fok volt, amit 1996-ban Tabon jegyeztek föl.
Szombaton se fázunk – továbbra is strandolásra alkalmas időjárást jeleznek előre a meteorológusok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!