Közélet

2010.06.22. 07:00

Motorcsónak lesz, vízimentés nem

Vízimentés idén sem lesz, rendőrségi szárazföldi- és vízijárőrözés viszont igen, a gyékényesi Kotrón.

Varga Andrea

Évről-évre visszatérő gond, hogy a félhivatalosan működő bánya tavi strand vonzza a vadkempingezőket, ezzel együtt a szemetelőket, a bűnözőket, és megoldatlan a vízimentés – noha a strand mellett már 12 méter mély a víz –, s egyéb, strandtól elvárható szolgáltatások is hiányoznak.

Hegedűs János, nagyatádi rendőrkapitánytól megtudtuk: az idegenforgalmi szezonban biztosan még több egyenruhás rendőrrel fognak találkozni a Kotró-parton és a vízen is az emberek. Július- augusztusban heti két-három alkalommal tervezik a motorcsónakos járőrözést. A fokozottabb rendőri jelenlét a balesetek és szabálysértések megelőzésében, a bűnözők távoltartásában lehet eredményes, illetve a nyaralók érezhetik, hogy figyelnek rájuk. A vízi jármű pedig az életmentésben, a tolvajok, rapsicok elleni fellépésnél is hatékony segítség. Rapsicokból pedig mindig van, nyomukat jelzik a megtalált hálók.

Dénes Zoltán, a Vízimentők Gyékényesi Szakszolgálatának vezetője elmondta: idén biztosan nem ülnek ki a tornyukba. A tavalyelőtt induló, leginkább vállalkozók által szponzorált szolgálatuk pedig régi hiányt pótolt, ám tavaly már csak az Iron Man verseny idején tudták csinálni. Ez évre pedig végképp elfogyott minden forrás, és ingyen senkitől nem várhatják el, hogy a kánikulában izzadjon a figyelőtoronyban.



Dénes Zoltán azt is elmondta: átalakítja az egyesületet, fő csapásvonal lesz a környezetvédelem, amelyből a vízimentést sem hagyják ki, de így talán jobban forráshoz jutnak. Szerinte hatalmas gond a vadkempingezés, az illegális horgászállások, a szemetelés, a hiányos infrastruktúra. Mindez egyébként azért lehet így, mert nincs gazdája a területnek.

Ebben a szezonban már ketten haltak meg bányatóban, 16 és 22 éves férfiak. Tavaly csak Pest megyében tízen fulladtak meg, ott ahol egyébként tilos fürdeni. Az emberek viszont nem tanulnak: sokan mennek be, kisgyerekes családok is olyan vizekbe, ahol tilos a fürdés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!