Közélet

2010.06.21. 20:56

Somogy megye gyorsan fejlődik

A Somogy Megyei Közgyűlés júniusi ülésén Gelencsér Attila, a közgyűlés elnöke képekkel és számokkal illusztrált prezentáción keresztül mutatta be a Somogy Megyei Önkormányzat, és annak intézményhálózatát érintő, elmúlt négy évben megvalósult és folyamatban lévő fejlesztéseket. (x)

(x)

Gelencsér Attila elmondta, tisztában voltak a fejlesztések nagyságával, a fejlődés léptéke az előadás alatt a hallgatóságot mégis meglepte.

A beszámolóból kiderült, a jelenlegi ciklus alatt 881 benyújtott pályázatból 689 lett sikeres, ezzel közel 16 milliárd forint pályázati forráshoz jutott hozzá a megyei intézményhálózat. A legnagyobb megyét érintő beruházás a Kaposi Mór Oktató Kórháznál a több mint egymilliárdos önerővel megvalósuló 12 milliárd forintos tömbösítési program, infrastruktúra fejlesztés, mely által Somogy megye polgárait végre egy XXI. századi, modern technikával, korszerű rendszerekkel felszerelt, minden igényt kielégítő szolgáltatásokat biztosító kórház várja a gyógyulni vágyókat, az ott dolgozóknak pedig tisztességes munkakörülményeket biztosít.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A balatonszárszói József Attila Emlékház felújítására várhatóan hatvanegymillió forintot küld majd a Somogy Megyei Önkormányzat
[/caption]
A megyei szakképzést illetően a fenntartott intézményekben közel 1,2 milliárd forint értékben került sor nyolc középiskola eszközparkjának fejlesztésére, illetőleg megfelelő színvonalú oktatóhelyiségek, tanműhelyek kialakítására, korszerűsítésére, hogy a somogyi diákok magas színvonalú képzésben részesüljenek, versenyképes szaktudást sajátíthassanak el.

A megye szociális otthonaiban számos helyen valósul meg nyílászáró csere, fűtéskorszerűsítés, vizesblokk felújítás. Így például a tabi Dr. Takács Imre Szociális Otthonban kerül sor közel 46 millió forintért épület felújításra, a szálláshelyek korszerűsítésére, fürdőszoba modernizációra.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kényelmes körülmények a marcali Hétszínvirág bentlakásos intézményben
[/caption]
Berzencén a Szeretet Szociális Otthonban 41 millió forintért új, 30 személyes demens részleget alakítottak ki. Megkezdődött a patalomi Park Szociális Otthon teljes körű akadálymentesítése, akadálymentes vizesblokk és lift kialakításával. A Somogy Megyei Önkormányzat Magas Cédrus Szociális Otthonban lift beépítés, fizikai és kommunikációs akadálymentesítés történt 15 millió forint értékben, a nyílászáró és fűtéskorszerűsítés értéke pedig eléri a 18 millió forintot.

A Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központban szintén teljes körű akadálymentesítés valósulhatott meg az elmúlt évben, pályázati forrás bevonásával, melynek összege eléri a 20 millió forintot, valamint sor került a befogadó otthon nyílászáróinak, lakószobáinak és fürdőszobáinak felújítására 12 millió forint értékben. A közeljövő fejlesztései között szerepelnek a megye bentlakásos intézményeinek korszerűsítési munkálatai, többek között a Marcaliban működő II. sz. Gyermekvédelmi Intézmény hatvanmillió forintos felújítása, míg a nagybajomi Kékmadár Gyermekotthon korszerűsítése és bővítése anyás gondozási egységgel eléri a 78 millió forintot.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A berzencei szociális otthonban demens részleget alakítottak ki
[/caption]
Teljes egészében saját forrásból valósult meg Kaposváron a Duráczky József Óvoda teljes felújítása, bővítése, korszerűsítése, 78 millió forint értékben, s 10 millió forintért kerültek beszerzésre a pedagógusok munkáját segítő oktatási berendezések.

A Somogyvári Speciális Intézmény esetében a 40 millió forintos kollégium korszerűsítés mellett, akadálymentesítés, tankonyha és tanműhelyek kialakítására került illetve kerül sor. A Somogy Megyei Levéltár régóta várt már tetőfelújításra, melynek cseréje 16 millió forintért valósulhatott meg, s a térinformatikai beruházás értéke eléri a 27 millió forintot.

Töltse le a Somogyi Hírlapban megjelenő oldalt!

A Somogy Megyei Múzeum esetében pályázati forrás segítségével, 32 millió forint összértékben alakítottak ki foglalkoztató termeket. A közeljövőben pedig Kaposvár várossal közösen kerül korszerűsítésére a Rippl-Rónai Emlékmúzeum, melynek összege eléri a 238 millió forintot. Felújításra vár a balatonszárszói József Attila Emlékház is melyre a tervek szerint 61 millió forintot költ majd a Somogy Megyei Önkormányzat.Gelencsér Attila az ülésen úgy fogalmazott, visszatekintve az elmúlt négy évre a közgyűlésnek nincs miért szégyenkeznie. A megyei önkormányzat a nehéz helyzet ellenére jelentős fejlesztéseket hajtott végre, a felhasznált összegből gyermek- és idősotthonokat, kollégiumokat, oktatási - nevelési intézményeket újítottak fel és korszerűsítettek, s ezáltal megvalósul az a kitűzött cél, hogy javuljon az intézményben lakók életminősége, az intézményhálózatban dolgozók munkakörülménye, az oktatás színvonala és a somogyi emberek kiszolgálása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!