Közélet

2010.06.28. 19:42

Térdig ért az illegális szemét a hegy lábánál

Szeméthegyek Kaposvár közelében – két teherautónyi háztartási hulladékot fedezett fel a Lonka-hegynél egy gombászó férfi.

Harsányi Miklós

– Ekkor pofátlanságot még nem láttam! – csattant fel hétfőn a szerkesztőségünket felkereső 63 éves férfi. – Néhányan abban a hitben ringatják magukat, hogy tesznek a törvényekre és azt csinálnak, amihez kedvük van. Na, ezt nem szabad tűrni!
Állatok közelről és távolról – ezt a címet viseli a könyv, amelyet a nyugdíjas férfi a szemétkupacból halászott elő. Lapjai átáztak, de a belső borítóra ákom-bákom betűvel oda kanyarított név jól kivehető. A férfi amondó: a könyvben lévő bejegyzés alapján talán nyomot foghatnának az illetékesek. Persze – ahogy mondta – nem csak a felesleges könyvektől vált meg a szemetelő. A Lonka-hegy közelébe elromlott fűkaszát, autóalkatrészt, szakadt vánkost, háziszemetet és kiszuperált televíziót is talált. Lassan már térdig lehet gázolni a szemétben, jelzi, szerinte nagyon gyorsan nyakon kellene csípni az elkövetőket.– Nem vagyok a környezetvédelem élharcosa, de ezt már nem viselem el – így a nyugdíjas férfi. – Rettenetesen felháborít, hogy egyesek ilyesmire vetemednek.
Úgy tűnik, ragadós a példa. A rendőrség épp hétfőn számolt be arról, hogy 30-40 használt gumiabroncsot raktak le ismeretlen elkövetők az utóbbi napokban a Kaposfüredet és Toponárt összekötő régi átkötő út melletti termőföld szélére. Hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt indított eljárást a kaposvári rendőrkapitányság.

– Az erdőkhöz képest mennyivel vannak kedvezőbb helyzetben a tavak? – tette föl a kérdést Dávid Lajos, a Sefag horgászegyesület elnöke. Semmivel – adta meg nyomban a választ. Bizonyságul friss történetek sokaságát hozta fel. Zománcozott kályhát és ócskavasnak való tűzhelyet is találtak már a Tókaji-parkerdőben, nem beszélve a mázsányi egyéb háztartási hulladékról. Szemétlerakónak nézik egyesik a közkedvelt pihenőhelyet, nemrég valaki téglatörmeléktől vált meg a tóhoz vezető útnál.

– Iskolai felvilágosítás, büntetés, razzia – szerinte a környezetkárosítók ellen ez a három csapás lehet a hatásos.
Egyes cégek már önkénteseket is bevonnak a megelőző munkába. A Sefag Zrt. legutóbb május végén szervezett akciót a Kaposvári közeli erdőkben. Lesújtó kép tárult a szakemberek elé.

– A Pécsi utca végén a Sefag kaposvári erdészete által kezelt erdőkből csaknem 15 tonna szemetet gyűjtöttek össze – tájékoztatott hétfőn Merczel István, a cég erdészetpolitikai és ellenőrzési osztály vezetője. – Elsősorban a nagyobb településet érintő erdőkben jelent problémát az illegális hulladék.
Elképesztő teljesítményt nyújtanak a szemetelők, miközben óriási erőfeszítést igényel a rendrakás – állítják az általunk megkérdezett szakemberek. Fodor Györgytől, a horgász egyesületek megyei szövetségének elnökétől tudjuk: egy desedai tisztasági program keretében 140 zsáknyi hulladékot szedtek össze. Egy sefagos akció kapcsán pedig 38 darab képernyőt találtak az erdőkben, s a húskombinát tóhoz közeli úton is előkerült már elektronikai hulladék. Monitor, klaviatúra, gép – volt, aki alkatrészenként szórta ki a használhatatlan holmit, más egyben vált meg tőle.

– Érthetetlen, hogy miért dobják ki néhányan a hulladékot, amikor a szeméttelepre is vihetnék – így Dékány András, a horgászegyesület vezetője. – A szigorú ellenőrzés talán kedvét venné a szemetelőknek.
Hartner Rudolf, a kaposvári városgondokság vezetője kérdésünkre elmondta: egy lista szerint a városban 24 olyan helyszín van, ahová rendszeresen engedély nélkül lerakják a hulladékot. A töröcskei út, Füred és Toponár között szakasz, a Lonka-hegy térsége és a Nádasdi utca – általában oda viszik a hulladékot.

Elszállítják a veszélyes hulladékot
A KVG Zrt. öt éves szerződést írt alá a Videoton kaposvári és marcali gyárával.
Ennek keretében a városgazdálkodási vállalat teljeskörű kommunális szolgáltatást nyújt a cég számára, tudtuk meg Petes Tamástól, a zrt. marketing igazgatójától. Ennek során a Videotonnál keletkező valamennyi hulladékot kezelik. Eddig öt különböző cég szállította el az üzemből a hulladékot, szeptember elsejétől kizárólag a KVG végzi el a közel 333 tonna vegyes kommunális hulladék begyűjtését. Ezen kívül 306 tonna hasznosítható papír, műanyag, üveg, fém-, illetve 2011. januárától pedig 14,5 tonna veszélyes hulladék átvételét is elvállalták.
Az együttműködést csaknem két hónapos előkészítő munka előzte meg, mivel mindegyik cég rendkívül szigorú nemzetközi minőség- és környezetirányítási rendszer szerint dolgozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!