Közélet

2010.06.19. 07:47

Titkok a múltból: egy haditudósító '56-os képei kerültek elő

Fény derült a titokra; Pálfy Viktor fényképész, a képek hátulján található szignó alapján állítja: az édesapja Pálfy Jenő készítette és rejtette el azokat az 56-os fotókat, amelyek az Együd Árpád Művelődési Ház átépítése során kerültek elő.

F. Szarka Ágnes

– Akkoriban szüleim és a testvéreim az Engels utca 3. szám alatt laktak. Ott, ahol a későbbiekben a Megyeháza és az Együd épült – mesélte, a családi legendáriumból ismert történetet. Ő, már 1961-ben született. – Mi gyerekek nem is tudtuk, hogy édesapánk a saját pincénkben elásta ezeket a fényképeket és kompromittáló 2. világháborús kitüntetéseit a papírokkal együtt. Ez utóbbiak sajnos nem kerültek elő.



A fotók egy része az orosz fronton készült, édesapánk haditudósító volt, a többi pedig Kaposváron 1956 október végén. Apám tevékenyen részt vett a megmozdulásokban, a mostani börtön környékén valami gyalogsági ágyút is felállítottak, hogy ha meg kell védeni a várost, legyen mivel. Ez a téma még a családon belül is tabu volt.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Pálfy Viktor édesapja szignója alapján azonosította a fényképeket
[/caption]

Szüleink előttünk inkább hallgattak az eseményekről, nehogy esetleg elkotyogjunk valamit, vagy édesapánk velünk zsarolható legyen. A képeket is azért áshatta el, mert sok ember felismerhető volt rajtuk. Védte őket is, minket is. A fotók hátoldalán levő feliratozás egyértelművé tette, hogy ezek azok a fotók. Édesapámat 1957-ben többször be is vitték az ÁVH-ra. Végig azt várta, hogy változzon a rendszer, de már nem élhette meg, 1970-ben meghalt. Mi kölyökként gyakran kerestünk kincset a pincében. Lám, most előkerült. 

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Pálfy Jenő haditudósító volt a világháború alatt
[/caption]
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A fotókat elrejtette 1956 után
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!