Közélet

2010.07.29. 00:14

Állami szálkavár: végnapjait éli a balatoni halászati cég?

Végelszámolás zajlik a Balatoni Halászati Zrt-nél – állította szerdán több, a céghez közel álló szakember. A cégvezető és az állam, mint tulajdonos képviseletében nyilatkozó Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ezzel szemben úgy tájékoztatott: nincs folyamatban végelszámolás, ilyen döntés nem született.

Füleki Tímea

Közben az elmúlt hetekben lakat került cég irmapusztai halfeldolgozójára, s dolgozók tucatjait tették utcára. Van, aki még ezután kap felmondólevelet. A balatoni halászati cégnél zajló változások akár a társaság látványos végnapjainak is nevezhetők. S ha a végelszámolásnak nevezett hivatalos jogi procedúra még nem indult el, akkor is adódik a kérdés, hogy vajon miért maradna fenn a társaság akár csak a jövő évben is, amikorra szinte már semmiféle konkrét tevékenysége nem lesz?

Egyes bennfentesek szerint a folyamat egyáltalán nem meglepő, többen már a cég tavalyi kettéválásakor tudni vélték: ez lesz a vége. Informátoraink szerint a balatoni halászat kettéválasztása politikai döntés volt az előző kormány idejében, annak érdekében, hogy a Balatonról leválasszák a tógazdaságokat. De úgy tűnik: a lépés kései volt, mert a választásokig - s mind a mai napig - nem keltek el a tavak. Közbeszóltak azok az aggályok is, melyek szerint a tógazdaságok nélkül a megfelelő balatoni halutánpótlás sem biztosított, s éppen ezért két egységre - az irmapusztai és a buzsáki ivadéknevelőkre - az újonnan létrejött Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. kötött haszonkölcsön szerződést. Ez utóbbi cég végzi most egyébként az összes Balatonhoz kötődő tevékenységet a horgásztatástól a halászatig, s valamennyi, a tó ökológiai egyensúlya szempontjából fontos feladatot.

A másik cég, a mostanra „halálközeli állapotba” került Balatoni Halászati Zrt. ezzel szemben kereskedelmi tevékenységet folytat, hozzá tartozik a múlt hónap végével megrendelés híján bezárt irmapusztai halfeldolgozó, valamint néhány további tógazdaság, mint a fonyódi, a varászlói és a mórichelyi, melyeknek haszonbérbe adása épp most zajlik, s januártól már bérlők vehetik őket birtokba.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Lakat a halfeldolgozón - mi lesz veled balatoni halászat?
[/caption]

A felmondások folyamatosak a cégnél. A 2009-es különváláskor még százötvennél több alkalmazottat számláló Balatoni Halászati Zrt-től összesen 63 dolgozót vett át a nonprofit cég, ami törvényszerű volt, hiszen a feladat is hozzájuk került. Csakhogy a nagyjából százfős megmaradt létszámból mára 43-an maradtak, s év végéig 28 fősre csökkentik a létszámot. Ezt már Hegedűs Gyulától, a Balatoni Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatójától tudjuk, aki cáfolta, hogy „egyelőre” bárki végelszámolást kezdeményezett volna, hiszen nincsen a jogi lépést megalapozó döntés.

Arra azonban, napirenden van-e bármi ilyesmi, a cégvezető kitérő választ adott, mondván: „a tulajdonos ezzel kapcsolatos szándékát nem ismeri”, s vezérigazgatóként „a tulajdonosi döntések végrehajtása a feladata”. Arra, hogy lapunkat vajon miért tájékoztatta egymástól függetlenül két, a céget jól ismerő szakember végelszámolásról, a vezérigazgató azt mondta: az átlagemberek nyilvánvalóan nem jogszabályi kategóriákban gondolkodnak, s ezért nem pontosan értelmezik azt, hogy „a cég aktivitása csökken”.

A minimálisra szorítkozott a nyilvánosság tájékoztatásakor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. is, melynek kommunikációs osztálya első körben három, majd további érdeklődésre újabb két sort szentelt az állampolgároknak, lényegében azt, hogy nem indult végelszámolás a Balatoni Halászati Zrt-nél, s erről semmilyen döntés nem született. Azt azonban, hogy felmerült-e ilyesmi, s mi a jövőbeni szándék, nem tudtuk meg.

A kifilézett Balatoni Halászati Zrt. maradványainak végleges felszámolása több ponton is kényes kérdés. Ezek közül csak az egyik, hogy milyen módon rendeznék az irmai és buzsáki tógazdaságokat működtető nonprofit cég ráfordításait, s mi lenne a bérbe adott tógazdaságok sorsa. Talány, hogy mire számíthatnak például a Balatonlelle-irmapusztai lakók, akik évtizedek óta várnak helyzetük rendezésére, s még hónapokkal ezelőtt is azt hitték, hogy éppen a fényt látják az alagút végén. Füleki T.

Megint veszélyben az ötvenmillió

Tíz irmapusztai család ült fel hosszú évek óta a hitegetésnek, hogy végre tulajdonukba kerülhetnek a durván lerobbant állapotú szolgálati lakások, melyeknek rendbetételére nem áldozott a tulajdonos Balatoni Halászati Zrt. Ahhoz azonban, hogy a lakók élhetővé tegyék otthonaikat, tulajdonossá szeretnének válni. Egyesek huszonöt éve kezdték a küzdelmet az ingatlanokért.
– Néhány hete azt az információt kaptuk a cég jogászától, hogy egy egyhónapos moratórium lépett életbe, s addig várjunk – számolt be a lakók képviseletében Baloghné Gyetvai Erika.
Hegedűs Gyula vezérigazgató azt mondta: a többi állami cég vezetőjéhez hasonlóan kapott arról levelet, hogy semmilyen kötelezettséget nem vállalhat, arról azonban nem szól az utasítás, hogy meddig. Emiatt van veszélyben újra az irmapusztai közösségi ház beruházása is, melyre ötvenmilliós uniós támogatást nyert egy helyi civil szervezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!