Közélet

2010.07.20. 07:45

Csúcspénzek: mennyit keresnek a szakszervezeti vezetők?

Havi egy-másfél millió forint csúcsgázsi a szakszervezeti vezetőknek – célkeresztben az érdekvédők fizetései. Somogyban homály fedi, mennyit számfejtenek a helyi szakszervezeti vezetőknek. A kormánynak eltökélt szándéka, hogy megvizsgálja az állami cégeknél működő szakszervezetek vezetőinek fizetését, s ha igazságtalanságot tapasztal, lépni fog.

Harsányi Miklós

Beszámolók szerint közel 30 millió forintot fizet ki a MÁV havonta, a cégnél működő szakszervezetek 28 tisztségviselőjének, ami éves szinten 360 millió forintra rúg.
– Felháborító ahogy a kisembereket bepalizzák – reagált Schiszler László, a MÁV nyugalmazott kaposvári csomóponti-főnökségének vezetője. – Amíg a dolgozókat egyesek sztrájkra buzdítják, addig a fő érdekvédők hatalmas pénzeket vesznek fel. Az átlagdolgozó havonta talán a tizedét sem keresi meg, mint amennyit ők kapnak.
Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) elnöke a napokban arról beszélt: arányos a szakszervezeti tisztségviselők fizetése. Amikor a béreket kidolgozták, a főosztályvezető alapkeresetéhez igazították a szakszervezeti elnök fizetését, mert úgy látták, a munkája ér annyit, mint a főosztályvezetőjéé.



Csúcsgázsik, korlátlan gépkocsi- és mobilhasználat, s egyéb vonzó juttatások a szakszervezeti elnöknek. A végeken kissé más a helyzet.
– A szakszervezeti munkáért egy fillér tiszteletdíjat sem kapok – mondta Mercz Attila, a (VDSZSZ) kaposvári alapszervezeti ügyvivője. – Saját autóm nincs, a mobiltelefonon beszélt összeg 20 százalékát én fizetem. Ha a szakszervezeti munkával kapcsolatban utazási költségek merülnek fel, akkor azt kifizetik. Így például az IC-pótjegyet vagy a BKV-jegyet.   

Hobbi vagy elhivatottság? – kérdeztük Mercz Attilát, aki vezető jegyvizsgálóként dolgozik a MÁV-nál. Úgy fogalmazott: három éve meggyőződésből vállalta el a szakszervezeti munkát.  A segíteni akarás vezérelte, amikor elfogadta a jelölést. Alapszinten nem kapnak fizetést, a régiós érdekvédőknek viszont jár a pénz. A csúcsvezetésnek utalt extragázsira vonatkozó felvetésre Mercz kifejtette: megérdemli a fizetést a vezető, amennyiben a rábízott feladatokat elvégzi, de  az lenne a célszerű, ha nem a MÁV, hanem az adott szakszervezet adná az érdekképviseleti vezetők fizetését.

Dobi István, a Kapos Volán Autóbuszközlekedési Szakszervezet elnöke osztályvezetői bérbesorolást kapott. Azt mondta: egy autóbuszvezető fizetésének a két és félszeresét keresi. Érzékeltetésül: a somogyi sofőrök havi nettó 87-115 ezer forintot visznek haza.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Egyéni munkaszerződésekben szabályozzák a szakszervezeti vezetők bérét
[/caption]

A felvetésre, miszerint maximalizálnák, bizonyos esetekben csökkenthetnék a szakszervezeti vezetők fizetését, Dobi jelezte: nem tudja, hogy miként lehetne megváltoztatni az egyéni munkaszerződésben foglalt béreket, hiszen két fél által megkötött munkaszerződésről van szó. Ha mégis így döntene a kormány, s szakszervezeti vezetőként nem kereshetne többet, mint buszsofőrként, akkor majd dönt, hogy továbbra is védi a dolgozók érdekeit vagy visszaül a buszra.

Lényegesen kevesebb az élelmiszeripari érdekvédők vezetőinek fizetése, mint amit a MÁV-nál vagy a BKV-nál hallani, mondta Vida Kálmán, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) kaposvári elnöke. A havi keresetét firtató kérdésünket hárította, ám jelezte: az állami szférában jóval több pénzt kapnak a kollégái, mint a versenyszférában. Pedig ennek szerinte nem így kellene lennie. Épp a magáncégeknél lennének indokoltak a magasabb szakszervezeti fizetések, hiszen általában ezek a vállalkozások termelik az extraprofitot.
Vida szerint, ha a nagyüzemek igazgatóinak bérét visszaveszik, akkor reális gondolatnak tartja, hogy a szakszervezetisek bére is csökkenhet, ha az nem irreálisan magas a vezetőkéhez képest. Viszont ebben a helyzetben – hangsúlyozta – azt is meg kellene vizsgálni, hogy a szakszervezeti vezető korábban milyen munkakört töltött be a vállalatnál. Ugyanis lehet, hogy azután kapja a jelenlegi fizetését.

Nem kell mérsékelni a szakszervezeti vezetők bérét – szállt vitába egyes érdekvédőkkel Kovács János, a munkástanácsok szövetségének megyei elnöke. Kifejtette: egyes esetekben valóban kirívóan magas fizetésekről lehet hallani, ám a tények pontos ismerete nélkül nehéz eligazodni a témában. Rendezni kellene a bérviszonyokat, pontosan rögzített keretek között célszerű megállapítani az érdekvédők bérét.
– Az embereket, s különösen a vasutasokat okkal-joggal foglalkoztatják a MÁV-érdekvédők juttatásai – hangoztatta Kovács. – A fizetések rendezése régóta várat magára, nem lenne rossz, ha ezt megoldanák. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!