Közélet

2010.07.03. 18:18

Ezrek zarándokoltak Kaposmérőbe az ősi harcművészet miatt

Süvítő nyílvesszők, bámulatos ősi harcmodor. Az Endzsel törzs lenyűgöző lovas íjász bemutatóval kápráztatta el a közönséget szombaton a kaposmérői világtalálkozón.

Harsányi Miklós

Először egy páros lőtt felváltva a célra, majd mindegyik harcos káprázatos összhangban találta el a kijelölt pontot.

Szombaton tizennégy nemzet lovas íjászai sorakoztak fel a Kassai-völgyben, ahol az ősi magyar harcmodorból kaptak ízelítőt a népes nézősereg. A kiválóan sikerült pénteki kaposvári bemutató felcsigázta az érdeklődést, szombaton hosszú tömött sorokban jöttet a turisták. Legalább ötezren zarándokoltak el Mérőbe.A méltóságteljes bevonulás után pergő ritmusú bemutatók követték egymást szombaton. Izgalmas és látványos megmozdulásokban bővelkedett a fesztivál, száznál is több lovas íjász dübörgött végig a Kassai-völgyben.
Előre, a lovak füle mellől lőttek ki a nyílvesszőt a debreceniek – fantasztikus alakítást nyújtott a csapat, amelynek legfiatalabb tagja csupán 13 éves. Később csatajelenetet adtak elő: a gyalogos harcosok a lovasokat próbálták lemészárolni, ám a küzdelem kimenetele hamar eldőlt... Amikor pihenőre vonultak, akkor még a felvidéki Vermes törzs harcosai egy utolsó taktikai megbeszélést tartottak – természetesen lóháton.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Harcos a völgyben
[/caption]

Az időjárás túlságosan is megkegyelmezett a nézőseregnek: a tűző nap már kora délelőtt megizzasztotta a közönséget. A kaftánba, páncélba vagy egyéb súlyos, korabeli öltözetbe bújt harcosról csak úgy szakadt a víz.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Fiatalok is elkezdhetik
[/caption]

– Legközelebb inkább a téli hadjáratot választom – tréfálkozott egy testes harcos, miután a bemutató helyszínéről visszagyalogoltak a domboldalra. A külföldiek körében hallatlanul népszerű a lovas íjászat. Harcművészet és fantasztikus sport – a kínai Kon-Li szerint a lovas íjászat világszerte újabb embereket vonz. Négy éve jegyezte el magát a sportággal, s azóta él-hal érte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!