Közélet

2010.07.09. 10:55

Kánikula a hétvégén, életveszély a strandon

Veszélyes fürdőzés – az életét kockáztatja, aki nem tartja be az alapvető szabályokat. A Balatonban ketten vesztették életüket a héten; ők a tó idei első áldozatai.

Harsányi Miklós

Hidegfront okozta élénk szél, felhevült testtel vízbeugrás – ez is közrejátszhatott a tragédiáknál. Szakértők szerint indokolt a fokozott óvatosság. Tüskés Boglárka, a www.idokep.hu meteorológusa pénteken arra hívta fel a figyelmet: a hétvégén a jó idő rengeteg nyaralni vágyót csábít a Balatonhoz, de ez sajnos balesetveszélyt is rejt magában.
–  A figyelmetlenség, a nem körültekintő magatartás miatt halálos balesetek is előfordulhatnak, attól függetlenül, hogy az előrejelzések szerint gyenge szél várható a tó környékén – tudtuk meg.



Péntektől emelkedik a hőmérséklet, igazi kánikula várható, elvétve alakulhatnak ki frissítő záporok, de ezek kialakulásának valószínűsége is kicsi. A hőmérsékleti maximum pénteken 30 Celsisu fok körül várható, szombaton a hőmérő higanyszála 32-, vasárnap akár 34 fokra is felkúszhat.
– Érdemes tudni, hogy az erős UV-sugárzás miatt 11-15 óra között veszélyes a napon tartózkodni – magyarázta a szakember.

– Ugyanis még magas faktorszámú fényvédő termékek mellett is leéghet a bőr. Emellett ha nem fogyasztunk megfelelő mennyiségű folyadékot (naponta, fejenként 2-3 liter) könnyen kiszáradhatunk. Ez fejfájáshoz, szédüléshez, súlyosabb esetekben ájuláshoz vezethet. A meleg miatt hőgutát is kaphatunk. A túlzot napozás pedig napszúráshoz vezethet, amely ugyancsak súlyos tüneteket okozhat. Ilyen lehet a láz, a hidegrázás, a fejfájás, a szédülés, a hányás.

Abban az esetben, ha napozás után felfrissülésre vágyunk, nem szabad rögtön a a vízbe rohannunk. Ugyanis akármennyire erős a szívünk, a hirtelen hőmérsékletváltozás szívrohamhoz, szívmegálláshoz vezethet. Ez – ha még vízben is történik – tragédiához is vezethet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!