Közélet

2010.07.26. 15:04

Kerekes székkel a szükség is nehezebb

Alapelv, hogy minden, a lakosság részére hozzáférhető szolgáltatást a mozgáskorlátozottaknak is biztosítani kell.

F. Szarka Ágnes

Az éttermek többsége – főként az újonnan átadottak – már megközelíthetők kerekes székkel, így itt a mozgáskorlátozottak is kényelmesen érezhetik magukat. Egészen addig, amíg a mosdót nem akarja felkeresni. Ez ugyanis kerekes székkel nehézségbe ütközik, sőt úgyszólván lehetetlen.

Kaposvár belvárosában öt vendéglátó ipari egységből háromban egyáltalán nincs a mozgáskorlátozottaknak mellékhelyiség, egyben ugyan van, de egy lépcsősor miatt megközelíthetetlen kerekes székkel.  Mindössze egy, néhány hete átadott étterem felel meg ilyen téren az EU-s szabályoknak.

– Az esélyegyenlőségi törvényben szerepel az akadálymentesítés, amit 2007-ben módosítottak – mondta Bodor Zoltán, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének ügyvezetője. – Már nem épületet kell akadálymentesíteni, hanem a közszolgáltatásokhoz az egyenlő esélyű hozzáférést kell biztosítani. Korábban nehezebben volt meghatározható, hogy meddig kell egy épületet akadálymentesíteni. Most adott egy intézményen belül a közszolgáltatás, addig kell eljutni a mozgáskorlátozottnak. Ezt az útvonalat kell akadálymentesíteni. A vendéglátóegységben a mosdó nem közszolgáltatás, ami nem azt jelenti, hogy nem kell akadálymentesíteni.

Alapelv, hogy minden, a lakosság részére hozzáférhető szolgáltatást a mozgáskorlátozottaknak is biztosítani kell. Az esélyegyenlőségi törvény betűje szerint a közszolgáltatást 2010. december 31-ig, míg az egyéb szolgáltatásokat – közművelődés, sportlétesítmény, vendéglátó- és bevásárló helyek – folyamatosan 2013 végéig kell akadálymentessé tenni.

– Az akadálymentesítés pályázati támogatásokból valósult meg, jelenleg megyénkben a hatvan százaléka készült el – fűzte hozzá Bodor Zoltán. – A Regionális Operatív Programokból (ROP) azonban elfogytak a pályázati pénzek. A régióba három év alatt 800-800 millió forintot lehetett felhasználni erre a célra. Az önkormányzati intézményekre ütemezés készült, ennek megfelelően osztották el a forrásokat. Az Európai Unió által finanszírozott beruházásokat már csak akadálymentesítve lehet megvalósítani. A későbbiekben elképzelhető, hogy a működési engedély kiadását is ehhez kötnék.



– Több, főként régebben épült vendéglátóhelyen a körülmények nem olyanok, hogy akadálymentes mosdót lehessen kialakítani – mondta Kertész Rezső,Kisosz elnöke. –  Egy küszöböt el lehet bontani, de ezzel még nem oldódott meg a probléma. A korszerűsítések, átépítések során azonban megpróbálják az ilyen jellegű igényeket is kielégíteni. Nagyobb problémának látom, hogy hiányoznak a közterületi illemhelyek, így ez a probléma a nyílt árusítású üzleteknél csapódik le. Mindenképpen megoldásra váró probléma, de nem tartom valószínűleg, hogy 2013 végéig mindenütt megvalósul.

A törvény nem szankcionál, de az elmulasztott határidőt számon lehet kérni akár állampolgári, akár civil szervezetek kezdeményezésére. Bírósági úton lehet érvényt szerezni a jognak. Bár nehezen elképzelhető, hogy emiatt perek százai indulnának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!