Közélet

2010.07.07. 18:58

Kisdiákok az egyetemen

A tanulás mellett lovaglás, játék, kirándulás szerepel a tehetséggondozó tábor programjában.

Jakab Edit

A Kaposvári Egyetem országosan is egyedülálló tehetséggondozó programot indított fél éve. Két kaposvári tagiskolából – a toponáriból és a Pécsi utcaiból – 15-15 hátrányos helyzetű, de tehetséges kisdiákkal hetente egy délután az egyetemen foglalkoztak a kar oktatói és hallgatói.



Képzőművészet, matematika, zene és irodalom szerepelt a programban. Aláhúzták: ezt nem "iskolapótléknak", korrepetálásnak szánták, hanem hogy kibontakoztassák azokat a képességeket, amelyekben ezek a kisdiákok tehetségesek. Az is cél, hogy szintén az országban elsőként mindezt beépítsék a pedagógiai kar hallgatóinak képzésébe, később pedig akár országos modell, kutatási-mérési bázis is lehet ez a kezdeményezés. A programban résztvevő, most 6-10 éves kisdiákok sorsát ugyanis szeretnék követni.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Büszkék rá, hogy minden reggel egyetemre járnak
[/caption]

A fél év elteltével a gyerekek természetesen nem kaptak jegyet, ők mondtak véleményt: hogyan érezték magukat, mit tanultak a foglalkozásokon. Volt, aki leírta: azért szeretett ide járni, mert korábban az iskolában mindig baj volt vele, itt pedig nem. S azóta az iskolában is jobban viselkedik. Ez egybevág a pedagógusok tapasztalataival: ha érdemjeggyel ez nem is mérhető, de a tehetséggondozásban résztvevő gyerekek magabiztosabbá, együttműködőbbé váltak és jobban teljesítenek.

Harminc kisdiáknak ezekben a napokban is mindennapi program a tanulás – ám ők ezt nem bánják. Büszkék rá, hogy minden reggel egyetemre járnak.
Kovács Zoltán, a Kaposvári Egyetem pedagógiai karának dékánja elmondta: ez az egyhetes tábor a lezárása a féléves előkészítő szakasznak. A táborban valóban lubickolnak a kicsik a legkülönfélébb programokban. Lovagolnak, játszanak, Szennába és Bőszénfára kirándulnak. Szeptembertől pedig más iskolák bevonásával és kibővült létszámmal folytatódnak a tehetséggondozó foglalkozások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!