Közélet

2010.08.01. 13:47

A siker motiválja a roma diákokat

Barcs és környékéről csupán tizenöt diák tanul valamelyik felsőoktatási intézményben. Ezen a tendencián szeretnének javítani.

Jeki Gabriella

Az oktatásban van a cigányság kitörési pontja – derült ki a hétvégén Barcson, ahol a cigány kultúra jegyében zajlott a tolerancianap. A Szegedi Tibor Cigány Közösségi Ház és Szabadidő Központban kerekasztal beszélgetésre hívták a helyi oktatás szereplőit, ahol a főszerepet a roma integrációs törekvések kapták a közoktatásban.

Kiderült: Barcs és környékéről ma csupán tizenöt diák tanul valamelyik magyarországi felsőoktatási intézményben. Ezen a tendencián szeretnének a térség roma vezetői javítani.

– Többet kell foglalkozni a cigány gyerekekkel az iskolapadban, megérteni hátrányos szociális helyzetüket – mondta Szegedi Tiborné a szervező Noj Pantru Voj Közéleti Roma Nők Egyesületének elnöke. – Gyakran nincs meg a megfelelő felszerelésük az iskolakezdéshez, de az is nagyon fontos, hogy sokkal több türelem és megértés szükséges a roma gyerekhez a pedagógusok részéről is.

A civil szervezet vezetője szerint a jövőben jobb motivációs tényezőket kell találni, melyek piacképes munkahelyeket biztosítanak az oktatási rendszerből való kilépéskor. A tanulás, a képzés ugyanis minden iskoláskorú gyermek számára létfontosságú, csak a roma diákok esetében érdemes erre fokozottan odafigyelni, mert azok a körülmények, melyek motiválják például a továbbtanulást, gyengébben működnek.

– Ez mutathatja tulajdonképpen a kiutat: hogy minél képzettebb diákok, felnőttek legyenek ebben a közösségben, akik később a vezetőik lesznek, irányítóik lesznek, és így sokkal kevesebb probléma elé néz maga a társadalom, maga a közösség is – hangsúlyozta Palotai Zoltán, a BNI Széchenyi Ferenc Gimnázium, Szakképző és Kollégium igazgatója. – Ma kevesebb a képzett ember, ezért minél több diáknak be kell iratkoznia az iskolába, majd a felsőoktatásba, és máris szebb jövő elé nézünk.A kerekasztal beszélgetésen Gidáné Orsós Erzsébet, a pécsi Gandhi Gimnázium igazgatója az intézményben tanuló száz százalékos roma tanulók motivációjáról beszélt, Szemere Márta, a Szivárvány Gyógypedagógiai Központ igazgatója a sajátos nevelési igényű tanulók segítéséről. A konferenciát párhuzamosan gyerekprogramok kísérték, majd tánccal és zenével adózott a cigány kultúra előtt a Barcsi Cigány Fiúk Hagyományőrző Együttes, valamint Kerényi Lajos és Zenekara.

Címkék#barcs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!