Közélet

2010.08.02. 14:58

Augusztusi gyász: ismét elesett Fonyód

Augusztus harmadikán van az évfordulója a gyászos kimenetelű csatának. Fonyódon újra felelevenítették az ütközetet.

Füleki Tímea

Ágyúdörgéstől és kardcsörgéstől volt hangos vasárnap este a fonyódi palánkvár területe, ahol hagyományőrző programon idézték meg a vár 435 évvel ezelőtti elestét. Fonyódot nem sokkal a korábbi kapitány, Palonai Magyar Bálint halála után, 1575. augusztus 3-án foglalta el a török.
Tizenhatodik alkalommal rendezték a hétvégén a Fonyódi Hadijátékokat, a korábbiakkal ellentétben most először idézte a sorsdöntő ütközet emlékét a szigligeti Palonai Magyar Bálint hagyományőrző egyesület. A túlparti várjátékokról jól ismert hagyományőrzők szereplése nem véletlen, egyazon neves kapitány emléke köti össze a két helyszínt.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kedden lesz 435 éves a gyászos kimenetelű fonyódi csatának
[/caption]

– Részben a kapitánynak, másfelől a természetes védelemnek volt köszönhető az, hogy harmincöt éven át nem tudták elfoglalni Fonyódot – idézte fel a történelmet Varga István helytörténész, a Fonyódi Kulturális Intézményeknek, mint az esemény szervezőjének igazgatója arra utalva, hogy a település akkoriban a Balaton nagyobb kiterjedésének és a Nagybereknek köszönhetően szinte sziget volt, azaz a várat körülölelő víz miatt védett. Palonai Magyar Bálint halála után azonban Fonyód elesett, a törökök felégették, lakóit legyilkolták, s a terület évszázadokra lakatlanná vált.


Fegyverbemutatót tartottak

A fonyódi hadijátékokon jelen volt a csata emlékét a korábbi években felelevenítő visegrádi Szent György Lovagrend somogyi priorátusa is, melynek tagjaként Hidvégi József fonyódi polgármester közöntötte a jelmezes ütközet közönségét. A hős várvédők utolsó csatájának felelevenítésén túl a szigligeti hagyományőrzők fegyverbemutatót is tartottak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!