Közélet

2010.08.15. 10:14

Az izlandi vulkán és a cunami sem fogott ki a földrajzzsenin

Nagy Ádám az anyanyelvű angolosok közül többeket lepipált, taipei-i utazása során a világ leggyorsabb liftjét is kipróbálta az 509 méteres toronyban.

Meiszterics Eszter

Bronz éremmel tért haza Nagy Ádám, a kaposvári Munkácsy gimnázium tanulója arról a nemzetközi angol nyelvű földrajzversenyről, melyet Taipeiben rendeztek meg augusztus elején. 

A 18 éves igali fiú megnyerte az első Országos Angol nyelvű Földrajz Tanulmányi Versenyt, így juthatott ki három diáktársával a tajvani nemzetközi megmérettetésre.
Ádámtól megtudtuk: a verseny előtt egyhetes felkészítő táboron vettek részt a Pécsi Tudományegyetemen, ahol kijelölt témakörök alapján oktatták a földrajztudósok a négy fiút. Bár időközben az utazás majdnem meghiúsult, sikerült szponzorokat találni a fiataloknak, akik támogatták a kiutazásukat.

- Az országos versenyhez hasonlóan főleg gazdaság- és társadalomföldrajzot kérdeztek, itt sem a konkrét tananyagot várták el, hanem a kreatív gondolkodást, az összefüggéseket, az általános műveltség is számított - mesélte az igali diák. Az elméleti részben a cunamiról, az izlandi vulkánokról kérdeztek, és grafikont kellett rajzolnunk a vízjárásról, míg kint, terepen a helyi nemzeti parkot jártuk be, melyet az átvonuló vándormadarak védelmére hoztak létre Taipeiben. Ott a kép alapján történő növényfelismeréstől kezdve a térkép rajzolásig számos kritériumnak kellett megfelelni. Mindezt ráadásul vagy negyven fokban, teljesen átizzadt pólóban, a hőség és a magas páratartalom eléggé megviselt minket. Még este 11 órakor is 32 fok volt.

Ádám azt mesélte, hogy az egyik legérdekesebb feladat az volt, amikor érvelniük kellett a vándormadarak kontra mangrove-erdők témakörről. Utóbbi egy ősi fafaj, amelynek kedvez a helyi sós talaj, ám olyannyira terjeszkednek, hogy elveszik a helyet a vándormadaraktól.
A verseny utolsó fordulója a számítógépteremben zajlott a 120 diák között, akik egyéniben indultak, tehát Ádám a magyar csapattársak ellen is versenyzett.
- Torzított térképeket, migrációs táblázatokat kellett elemeznünk - mondta. Ez meglehetősen komplikált feladat volt.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az igali világhódító
[/caption]

Hozzátette: mindvégig az volt a célja, hogy érmet szerezzen, és ez sikerült is, az első ötven diák között végzett a bronz helyezéssel, ami igen szép eredmény, székesfehérvári diáktársa pedig ezüstöt kapott.
Az igali fiú élményekkel teli érkezett haza. A kirándulások során járt a Taipei 101-ben is, amely a maga 509 méterével a világ második legmagasabb épülete, (azért a második, mert nemrég elkészült dubai Burj Dubai), viszont a taipei ma is a világ leggyorsabb liftjével rendelkezik, 32 másodperc alatt 380 métert megy fel. Ádámnak különösen tetszettek az egyik Geoparkban található vízpusztította abráziós sziklák különös formái, és járt egy olyan középiskolában, amelyet 1999-ben ledöntött egy földrengés és azóta múzeumként működik.

- Az egyik városban évente kétszáz földrengést regisztráltak és egyik éjjel ott aludtunk. Szóltak, hogy nem kell megijedni, pánikolni, ha éjjel is földrengés lesz, de persze nem volt olyan szerencsénk - tette hozzá ironikusan. A diákokat egy papírmanufaktúrába is elvitték, ahol maguk készítettek papírlenyomatokat és rizsföldeket is láttak.
Ádám a tajvani szervezéstől egyébként teljesen odavolt, mint mondta: félóránként beosztották a programjukat és csak egyszer tértek el attól húsz perccel. A verseny idején helyi önkéntes lányok kísérték őket mindenhová, és rendkívül vendégszeretők voltak.

Ádámnak az egyik legnagyobb élménye a tajvani gasztronómia volt, az éjszakai piacon grillezett tintahalat és polipot is kóstolt, rengeteg halat, rákot és japán szusit evett, ezeket forgóasztalon tálalták a verseny résztvevőinek nyolc fogásban. Azt mondta: a guava nevű gyümölcs különösen ízlett neki és a végére pálcikával is egész gyorsan ment az evés. Azt azért bevallotta: a második héten már nagyon vágyott egy jó hazai pörköltre galuskával.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Bizarr étterem
[/caption]

Kissé bizarr a taipei Toalett-étterem

Ádám egyik legbizarrabb élménye egy wc-jellegű étterem volt, ahol asztalként a mosdókagylóra tett üveglap szolgált, a székek wc-alakúak voltak mindenféle színes, dizájnos ülőkékkel, sőt, még a szalvéta is wc-papír volt. A Toalett-étterem óriási turistalátványosság, az őrült ötletről egyébként már hazánkban is volt szó a híradókban. El lehet képzelni, hogy a csokoládé fagylaltot milyen „formában“ tálalták...

lepipált, taipei-i utazása során a világ leggyorsabb liftjét is kipróbálta az 509 méteres toronyban. Meiszterics Eszter Bizarr étterem Az igali világhódító -->

Címkék#Igal
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!