Közélet

2010.08.10. 11:04

Belehalt az áramütésbe, végzetes baleset Táskán - fotó

A faluban egy lakott gólyafészek van. Nem telik el év, hogy a nevelt fiókák valamelyike ne szenvedne áramütést. Hétfőn újabb gólya esett áldozatul a vezetékekkel való találkozásnak.

Vigmond Erika

A gólyaszülők idén három fiókát neveltek. Egyiküket hétfőn a falu központjában a transzformátor állomás tövében találták meg. Áramütés végzett vele. – Többször jeleztük a problémát az illetékes hatóságoknak, illetve a szolgáltatónak – Mikics Norbert a Dél-Balatoni Természetvédelmi Egyesület titkára. – Azt a választ kaptuk, hogy program szerinti tervben van a vezetékek szigetelése, de az ígéreteken kívül még semmi nem történt. Hozzátette azt is: szinte minden évben találnak áramütött gólyát. Szerencsésebb esetben égési sérüléssel, szárnyvég töréssel, vagy idegrendszeri sokkal megússzák a gólyák a vezetékekkel való találkozást.Tavaly például két gólyafióka is elpusztult áramütés miatt Táskán, a harmadik testvért pedig egy hónapnyi ápolás után engedte útjára Mikics Norbert. Korábban például azzal is segíteni szerettek volna a gólyaszülőknek, hogy az áramszolgáltatóval közösen megpróbálták a fészket áthelyezni, de hiába. A szülők nem fogadták el, s az eredeti helyre rakták vissza fészküket. A környéken legutóbb Niklán és Szőkedencsen is áramütött gólyát mentettek. A sérült gólyák a Magyar Madártani Egyesület fenékpusztai madármentő állomására kerültek.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szigetelés nélküli kábel okozhatta vesztét a táskai gólyának
[/caption]

Az egyesületi titkár kitért arra is: a 90-es évek óta folyamatosan csökken a gólyák száma. A falvakban az egyharmadára esett vissza a költőpárok fészekfoglalása. Szerinte a csökkenés legfőbb okai közé sorolható az emberi hanyagságból, figyelmetlenségből fakadó madárbalesetek, a gazdálkodási módszerek, valamint az áramütések.
 

Akadálymentes égbolt a madaraknak
 
Két éve egyedülálló madárvédelmi megállapodás született, amit az áramszolgáltatók, a természetvédelmi szakmai szervezetek, valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kötött. A program az Akadálymentes Égbolt nevet kapta. Ennek keretében 2020-ra a meglévő középfeszültségű szabadvezetékeknél megoldják a madarakat veszélyeztető problémákat, az újakat pedig eleve ily módon tervezik. Varga Ivettől, az E-on Hungária Zrt. szóvivőjétől megtudtuk: a társaság 2013-ig várhatóan 1,5 milliárd forintot fordít madárvédelemre. Ennek következtében jelentősen csökkent is a pusztulás azokon a területeken, ahol már megoldották a madárbarát fejlesztéseket.

Elkészült az ország teljes középfeszültségű szabadvezetékes hálózatának madárvédelmi felmérése is. Így már pontos információ áll rendelkezésre: milyen madarakat, hogyan veszélyeztet, illetve hogy a madárpopuláció nagyságát is figyelembe véve, mennyire sürgős az adott vezetékszakasz madárvédelmi rekonstrukciója. Ezek adják a kiinduló adatokat a felújítási munkák tervezéséhez, ami mintegy tíz évig is eltart még. A szóvivő hozzátette azt is: a társaság munkatársai a táskai gólyapusztulás miatt helyszíni bejárást követően döntenek majd a környékre tervezett madárvédelmi munkák időbeni átütemezésének lehetőségéről, szükségességéről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!