Közélet

2010.08.12. 18:04

Csaknem hétezer eb kapott azonosítót a város pénzén

Kaposváron már a kutyák több mint 95 százalékának van „személyi igazolványa”.

Márkus Kata

Ezt Szita Károly polgármester jelentette be azon a csütörtöki sajtótájékoztatón, melyet Zomborszky Zoltánnal, az állatorvosi kamara megyei elnökével közösen tartottak. Hangsúlyozták: hatékonyságát tekintve országosan egyedülálló az a kaposvári akció, melynek keretében a város átvállalta az ebek egyedi azonosítóval történő ellátását.

– Mielőtt a jövő év januárjától kötelező lesz valamennyi kutyának a chip beültetése, egy akció keretében Kaposvár átvállalta a chipeltetés költségét, hétmillió forintot költött a város erre a célra – mondta Szita Károly. – Két hónap alatt 6917 kaposvári kutyát láttak el egyedi azonosítóval. Aki nem élt a lehetőséggel, annak ezentúl 4000 forintot kell fizetnie az adatok felviteléért és a beültetésért. Az ősz második felétől külön csapat foglalkozik majd a közterületeken lévő kóborkutyák beazonosításával.

– A lépésnek óriási az állatvédelmi jelentősége – mondta Zomborszky Zoltán –, hiszen ezentúl nem kell menhelyre vinni a talált állatot, hanem az azonosítást követően elegendő a gazdájához visszakísérni. A beültetéskor kapott állategészségügyi kiskönyv egy esetleges harapásnál információval szolgálhat arról, hogy veszettség ellen volt-e oltva az eb, vagy sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!