Közélet

2010.08.08. 20:34

Fájlalták a szemétdíjat a nyaralók

Az üdülőtulajdonosok szemétszállítási díja volt a sarkalatos kérdése az üdülőhelyi fórumnak, melyet a balatonboglári Jankovich-telep napján tartanak.

Füleki Tímea

A vasárnapi a városrész kápolnájában ünnepi szentmisével kezdődött és a Szent István téren rendezett koszorúzással folytatódott a nap, s az üdülőhelyi fórum után kerti partyval zárult. A fórum cikluszárója is volt a döntően nyaralók lakta Jankovich-telep részönkormányzatának.

Sziberth László, a Jankovich-telepi részönkormányzat vezetője a fejlesztésekről, az elvégzett településtisztasági és -rendezési munkákról, s a saját közterület-felügyelő tevékenységéről beszélt. A részönkormányzat ugyanis ezeket a teendőket végzi annak fejében, hogy rendelkezhet a Jankovichról befolyó helyi adók közel fele fölött. Az elvégzett munkákat nem érte kritika a fórumon, hiszen a részbeni önállóság gyümölcse szemmel látható a telep rendezettségén.Egy üdülőtulajdonos azt rótta fel az önkormányzatnak: a személszállítási díj szabályozása nincs összhangban az alkotmánybírósági állásfoglalással. Jogszerűtlenül rónak ki héthavi kötelezően fizetendő díjat a két-három hónapot balatoni nyaralójában tartózkodó üdülőtulajdonosnak. Célszerű lenne ezért háromhavi díj fizetését lehetővé tenni.

– Ha a gáz- és az áramszolgáltatónak kifizeti az üdülőtulajdonos a számlával télre is a készenléti díjat, az miért teszi szóvá ezt egy másik közszolgáltatás esetében? – tette fel a kérdést Kovács Miklós balatonboglári polgármester. A választ, miszerint „ a kettő nem ugyanaz” Sziberth László zárta rövidre, mondván: a hulladékért felelős szolgáltatónak ugyanúgy pénzbe kerül télen is a telep és a járművek fenntartása, az üzemanyag, mely a szolgáltatás fix költséghányada.
– Ha a következő testület megszavazza, hogy bevezet egy három hónapra szóló szemétdíjat is, akkor nem nehéz megjósolni, hogy a szolgáltatás díja mérhetetlenül megemelkedik – mutatott rá Kovács Miklós. Elhangzott az is: a lehetséges mértékig a képviselő-testület is az arányosságot szorgalmazza, így a jövőbeni tervek között a kéttényezős rendszer és a fix költségeket fedező készenléten felül vonalkódos szállítás is felmerült Bogláron.


Megkapják az adó felét

A balatonboglári Jankovich-telep részönkormányzata a kilencvenes években alakult az üdülőhelyi egyesület kezdeményezésére. Sziberth László elmondása szerint a céljuk - ahogy másutt - az volt, hogy a befizetett adó egy része felett maguk rendelkezzenek. A részönkormányzat most 10-13 millió forint felett diszponál évente.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!