Közélet

2010.08.02. 08:05

Gabonasiló lesz Siófok jelképe? Tiltakoznak az építészek

Négy gabonasiló lesz Siófok jelképe a város legmagasabb pontján? Néhány siófoki építész sérelmezi, hogy olyan tervet fogadott el a képviselőtestület a 320 fok oktatási és kulturális központ megvalósításához, amely nem tartalmaz helyi sajátosságot. Pedig ez eredetileg előírás volt. Nem a sértődés beszél belőlük.

Fónai Imre

Négy gabonasiló lesz Siófok jelképe a város legmagasabb pontján? Ez súlyos tévedés, amit még nem ártana akár utólag is korrigálni – minősíti az egykori siófoki kenyérgyár átépítésére kiírt tervpályázat eredményét Pártényi Gyula helyi építész.

Ahogyan megírtuk, pénteken hirdették ki a tervpályázat végeredményét. E szerint a budapesti Építészkohó kft. elkép-zelését találta a bíráló bizottság a megvalósításra leginkább alkalmasnak. Két év alatt a 320 fok tudományos, technikai, oktatási és kulturális központ első üteme készülhet el: egy 6500 négyzetméteres épület és a parkoló.



Hatvannégy tervpályázatot bíráltak el, ebből, mint utólag már tudható, kettőt adtak be helyi építészek. Az egyik, díjazásban nem részesült pályamunkát Pártényi Gyula, Csavajda Balázs és Bánáti Tamás készítette.
– Siófoki lakosként, lokálpatrióta szakemberként tiltakozom a döntés ellen – mondta Pártényi Gyula helyi építész-tervező. – A győztesnek hirdetett mű is jó alkotás önmagában, csak nem ide való. Siófokra, a Balaton-régióba miért négy gabonasiló kell a város fölé magasodó új jelképnek? Ez nem egy mezőváros. Egyedül a mi pályázatunk alapult a régió hagyományaira, legendáira. S bár a kiírásban szerepelt, hogy a régióra mutasson rá, félresöpörték a bírálók, mint ahogyan azt se vették figyelembe: a mi tervünk (ez is feltétel volt) megőrzi a kenyérgyár-jelleget a régi sütő-berendezések, gépek bemutatásával, illetve hogy az illat is megmaradjon, egy látványpékséggel.

Ami pedig a helyi jelleget illeti: óriási kecskekörmöket álmodtunk az épület elé és kagyló formájú színháztermet. Belül pedig egy akváriumfolyosó mellett többek közt felélesztenénk a Sellőoltár-legendát; ugyan hányan ismerik a Balaton keletkezésének ezt a legendáját?
Pártényi Gyula azt állította: a mintegy harmincmillió forint összdíjazás ellenére egyáltalán nem a pénzdíj elmaradása miatt emelt szót.
– Számunkra az is elég volna, ha azt mondja a zsűri: egyedül a mi tervünkben szerepelnek ilyen helyi sajátosságok, emeljenek hát át a megvalósítandó épületbe ezek közül egyet-kettőt – tette hozzá. – De semmit sem értékeltek az elképzeléseink közül, nem tudjuk, egyáltalán olvasták-e? Úgy véljük, az üdvözítő megoldás az lett volna, ha nem hirdetnek győztest. Szerintünk a bírálók ott tévedtek, hogy csak egy attraktív épületben gondolkodtak, holott ez alapján a Louvre üvegpiramisát vagy egy Hundertwasser-házat is lehetett volna tervezni, mert az is vonzaná a népet...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!