Közélet

2010.08.03. 07:36

Hello tourist! A hangulat jó, de a nyár este tömény unalom

A városlakó unatkozik, a turista felfedezné a látnivalókat. A turisztikai szakemberek szerint csak a hangulat miatt senki nem jön Kaposvárra.

F. Szarka Ágnes

A Reszket a levegő a város felett. Még a galambok is csak kényszerből kapnak szárnyra. A kaposvári Kossuth téren megállt az idő. Talán csak a szökőkutak környékén zsizseg az élet. A gyerekek pancsolnak, a melegben jól esik a friss víz. Kora délután a teret övező éttermek, kávézók teraszán csak elvétve látni embert.

– Egy hideg sört kérek először! – szólt egy vendég a pincérnek az egyik teraszon, – meg hozzon egy fagylaltot a kislánynak, a feleségemnek pedig egy kapucsínót!
Bombrói Géza és családja Budapestről érkezett, átutazóban vannak Kaposváron.
– Erre jártunk, kíváncsiak voltunk a városra – mondta az apa, – végigsétáltunk a Fő utcán, meg a folytatásán, egészen a bevásárló központig. Kellemes, szép, nyugodt kis város ez, de mit lehet itt csinálni?

– A belvárosi séta két óra – válaszolt a tolmácsolt kérdésre Sárdi Péter vagyongazdálkodási igazgató. – Ehhez akár idegenvezetőt, akár útikönyvet lehet bérelni. Aki több időt akar a városban tölteni, neki már a Rippl-Rónai házat ajánljuk, és egy múzeumi látogatást. Aki még mindig ráér, és érdekeset akar látni, megtekintheti a baba-, az ásvány-, az öntöttvas-, illetve kereskedelem anno kiállítást. Aztán ott a Deseda, az arborétum, és a Virágfürdő. Időkorlátok közé szorított programokat bármikor tudunk nyújtani.
Gondban akkor vagyunk, ha valaki egy egész hetet itt akar tölteni. Ebben az esetben a környező településeket is be kell vonni. És gyenge pontunk az esti időtöltés. Erre nem tudunk igazán szervezett programot ajánlani hét közben. Nincs zenés, táncos szórakozóhely. Az este a tömény unalom.A Tourinform irodában tájékozódhat a látogató a programokról. Ahogy tette ezt hétfőn az isaszegi Hasznosi Nikolett és párja.
– Pécsen nyaralunk, bejárjuk a környék nagyobb településeit – mondták. – Mindenütt a belvárost, főteret keressük és ha találunk Tourinform irodát, ott érdeklődünk. Egy napot szánunk Kaposvárra. Nem igazán tudtak programot mondani, teljesen magunkra vagyunk hagyatkozva a látnivalók terén.
Mayerné Bocska Ágnes az iroda vezetője azt mondta, hogy a látogatókat a város érdekli, a kulturális programok és helyek.
– Általában a látnivalókat keresik – mondta az irodavezető. – Megérkeznek egy teljesen idegen városba, azt sem tudják merre induljanak el, nemhogy mit nézzenek meg. Aki több napra jön, az már esetleg kirándulni is akar. Nagyon gazdag a paletta, nincs lehetetlen kérés. Ha nem a városon belül, akkor néhány kilométeres körzetben biztosítjuk a látnivalót, és a szórakozási lehetőséget. Az idén az előző évekhez képest sokkal több program volt a városban, és biztosan lesz olyan, amit megtartanak, és jövőre ismét megrendeznek.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Csacsifogat és Rippl-Rónai a Fő utcán
[/caption]

– Hosszú évek óta, most először érződik a városon, hogy az eddigi erőfeszítések, szervezések, fesztiválok, rendezvények gyümölcse kezd beérni – tette hozz Sárdi Péter. – A Festők városa több mint tízezer látogatót vonzott, de nem volt szabad szálláshely a látványtánc és a focifesztivál ideje alatt sem. Még a japán delegációnak sem tudtunk a városban szállást adni. Újdonság és rendkívül látogatott volt a lovasíjász világbajnokság. Több mint ötezren látogattak el a Kassai-völgybe ennek kapcsán és városunkba is. A Pécs Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat segíti a törekvéseinket. A Pécsre igyekvők megállnak a városban néhány órára, egy napra, bár az tény, hogy nem töltenek el itt hosszabb időt. Az augusztusi komolyzenei kamarafesztivál műsorszámait Európa-szerte hallhatják. Ez lehet egy újabb rendszeresen jelentkező programunk. Az utóbbi három hónapban az előző évhez képest jócskán emelkedett a turisták száma.

A nagy rendezvények között mindig van egy kis szünet, amikor készülünk a következő eseményre. Valóban, ezekben a köztes időszakokban hiányoznak a kitöltő rendezvények, az utcazenészek, a programok. Ám ezek nem jelentenek komoly turisztikai látványosságot, a vendégszám nem növekszik miattuk. Ez jópofa, jó hangulatú, de érdektelen a turistáknak. Kizárólag a jól meghirdetett, azonos időben megrendezett nagyobb rendezvények vonzzák a látogatókat.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Festők Városa Hangulatfesztivált már bizonyított
[/caption]

És húzóerőt jelent a Virágfürdő is, hiszen a szomszédos megyékből, a Balatonról, sőt még külföldről is vannak fürdővendégek.
– Ha rossz az idő vagy hideg a Balaton, jönnek hozzánk fürdeni a külföldiek – mondta Frank József, a fürdő vezetője. – Persze nem tömegesen, de előfordulnak. A vendégeinek legalább a fele nem somogyi, sokan visszajárnak hozzánk Dombóvárról, Szekszárdról. A szórakoztatásukra szombatonként színes műsort szervezünk sztárvendégekkel, divatbemutatóval, játékokkal, vetélkedőkkel, kívánságműsorral, de úgy látjuk nem ez jelenti a húzóerőt, hanem a 30 fokos víz, és a szép környezet, na meg a jó idő. Csak a műsor kedvéért nem jön be a vendég, de ha már itt van, jó néven veszi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!