Közélet

2010.08.08. 16:47

Hol van már Őszöd? Gyurcsányék fedője alá néztünk Kötcsén

Kukorica főtt a fedő alatt Gyurcsányéknál Kötcsén, vasárnap délben. A kapu nyitva volt, csak az ajtón kellett kopognunk. Bebocsáttattunk. A lányukat és szinkronúszó csapattársait várták éppen: Ferenc, a fiuk és Klára asszony.

Fónai Imre

Kötcse a legtöbbet emlegetett somogyi falu lett mára, hol van már tőle Őszöd „népszerűsége”? A Dobozy-kúria ugye a Fidesz polgári piknikének állandó helyszíne, átellenben vele Gyurcsányék falusi kúriája. S a kettő között Feledy Gyula polgármester uram háza, gondolhatná bárki, „villámhárítóként”, ám erről szó sincsen. Udvariatlan látogatóként vasárnapi családi ebédje közben zavarjuk meg, de annyit azért elmond: a béke szigete maradt Kötcse azóta is, hogy így „felkapta a média”.
A jobboldali piknik évente egyszer veri fel a település csendjét, Gyurcsányék meg teljesen beilleszkedtek mára a falu közösségébe. A polgármestertől megtudjuk: az ex miniszterelnök ott volt a legutóbbi falunapon és gyereknapon is.

Ha egyébként szemben állunk a Feledy-házzal, attól balra esik Gyurcsányék mai, Dés László szaxofonos-zeneszerző egykori kúriája. A kapu nyitva, ezt invitálásnak vesszük. Érik lassan a szilva, sőt, az alma is, egy kis kosárkában már gyűlik a fa alatt a termés – tán pálinka lesz belőle? Kopogunk, a fiú nyit ajtót, de már jön a házigazda is. Fehér pólóban, zöld rövidnadrágban az ex miniszterelnök.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A ház kerítésének kapuja nyitva áll
[/caption]

– Jöjjenek csak és bármit fotózhatnak, csak bennünket nem – bocsátja előre. – Mit isznak, fröccsöt?
Szódára szavazunk fotóriporter társammal, közben lekerül a fedő az egyik fazékról a tűzhelyen. – Kukoricát főzök a kukoricakrém leveshez; chilis pattogatott kukoricával szórom meg a tetejét. Még sose csináltam ilyet – árulja el Gyurcsány Ferenc. – Sült csirke lesz a fő fogás édes-savanyú-csípős escabache-pácban, desszertnek pudingos kosárkák. A lányomékat várjuk; szinkronúszó és ha véget ér a szereplése az Eb-n, csapattársaival együtt jön le. Leszünk vagy tízen, de tegnap is tizenketten voltunk, gyakran összejön egy nagyobb társaság.

A hátsó teraszról páratlan látványt nyújt az alant elterülő kötcsei dombság.
– Valóságos Toscana – kapcsolódik a beszélgetésbe Dobrev Klára.
A volt kormányfő megerősíti: valóban futásai közben szeretett bele a tájba.
– Az őszödi kormányüdülőtől Szóládon, Kötcsén, Nagycsepelyen át ez egy 24 kilométeres kör, egy szuszra pont elég. Mindenképpen falun akartunk házat venni, a kötcsei miliő fogott meg bennünket a legjobban.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Gyurcsányék kötcsei Toszkánája
[/caption]

Már meg is alkudtunk egy házra a hegy tetején, közben Dés Lászlónál voltunk vendégségben és ő szólt, hogy eladó a háza, az egykori Unger-kúria, amit használtak falusi óvodának is. Érdekes kevercse ez a falu a különböző kultúráknak. Hesseni németeket (és nem pedig, ahogyan az tévesen elterjedt, svábokat) telepítettek ugye a községbe 1730 táján, azután érzékelhető a rendes magyar parasztpolgári világ és tisztességgel őrzik a zsidó hagyományokat is. A faluközpontból induló Magyar utcának pedig ma már több mint felét pesti értelmiségiek lakják. Nagy szerencséje egyébként Kötcsének a kultúrapártoló polgármester, művészember, magam is ott voltam a legutóbbi balatonboglári kiállításán. Úgy hallani amúgy, hogy idén kihívója is lesz majd a választáson...

Politikából ennyi elég is. Állítják, nem zaklatja őket senki különféle politikai témával. Más módon azonban napi a kapcsolatuk a helyiekkel.
– Azért van nyitva a kapunk mindig, mert ha a szomszédos focipályáról átszáll a labda, az udvarunkba bárki bejöhet, még a kerti csapból vizet is ihat, ha megszomjazott – folytatja Gyurcsány. – Eleinte furcsállották az emberek, hogy gyereknapon meg a falunapon mindenkit tegeződésre ösztönöztem, még a fiatalokat is. Mára elfogadták: két fülünk, két lábunk van nekünk is, arra meg nekünk kell figyelni, hogy mindkét falusi boltba egyforma gyakorisággal látogassunk el, nehogy sértődés essék. Ha kiflire, zsemlére van szükségünk, egy nappal korábban fel kell íratni; húst is hozatnak.


Nagyobb térképre váltás

A gyereknapon kötelet húzott a falubeliekkel, a minap pedig az egyik borosgazda pincéjénél marhalábszár-pörköltet főzött. Nem sokkal előtte borjút vágtak a sokadik szomszédnál.
– Akkor szabad ilyen helyre költözni, ha valóban tagjai akarunk lenni a faluközösségnek; nekünk pedig ez a célunk – magyarázza a családfő. – A héten túrós csuszát főztem, de nem volt itthon szalonna. Mire jók a szomszédok, egy telefon és már kerítettek is. Ma már nem furcsa az sem, ha pálinkázni hívom a „környéket”; kiteszek hét-nyolc kupicát ide a terasz szélére, aztán egészségünkre...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!