Közélet

2010.08.05. 21:20

Húszéves hátrányban a hazai turizmus

A régió meghatározó településévé fejlődött Kaposvár. Jól tették, hogy sok nagy rendezvényt hoztak a megyeszékhelyre.

Czene Attila

– A vendég a programhoz választ szállást – mondta Kollár László, a bikali élménypark gazdája. – A tapasztalatok szerint mindössze 10-15 százalékuk célja az, hogy szabadsága alatt aludjon, pihenjen. A kínálatot, a beruházásokat jól meg kell tervezni, mert 20-30 éves hátrányban vagyunk Nyugat-Európával szemben.

– A Dél-dunántúli régiónak mind a 627 településén nem lehet turizmust fejleszteni – mondta Sárdi Árpád, a megyei közgyűlés alelnöke, a Dél-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság leköszönő elnöke. – Háromszázra szűkítettük a kört. Az utóbbi négy évben 21,4 milliárd forintot adott a bizottság a pályázatok nyerteseinek.

Nagyszakácsiban csütörtökön kezdődött a Királyi Szakácsok Nyomdokán elnevezésű rendezvény, amelyre meghívták Tolnából és Baranyából a Dél-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság tagjait. Kevés érdeklődő előtt tartottak tartalmas kerekasztal megbeszélést.

Sárdi Péter, a kaposvári önkormányzat vagyongazdálkodási igazgatója arról beszélt: a somogyi megyeszékhely fölkerült a turisztikai palettára, a régió meghatározó településévé fejlődött.

– A Festők városa nemzetközi rendezvény, amely több mint tízezer érdeklődőt vonzott a városhatáron kívülről – sorolta Sárdi Péter. – A látványtánc Európa-bajnokságra 1300 résztvevő érkezett, míg a lovas íjász világbajnokságra ötezren jöttek tizenhárom országból. Huszonkét országból 3600-an érkeztek a foci fesztiválra, ez olyan sikeresnek bizonyult, hogy a jogdíjat a város megszerezte újabb hat évre. A Virágfürdőbe idén mostanáig 88 ezer belépőjegyet váltottak. A jövő héten kezdődik egy prémium kategóriás rendezvény, a nemzetközi kamarazenei fesztivál, amelynek műsorát a BBC élőben sugározza 55 országba.



Sárdi Péter hozzátette: Kaposvár sok pénzt költ marketingre, többet, mint Pécs, s már világosan látszik, hogy érdemes volt. Most is láthatók Pécsen Kaposvárt, kaposvári programot reklámozó óriásplakátok. Az úgynevezett Elefánt-házban, Pécs egyik legfrekventáltabb helyén pedig kihelyezett Tourinform irodát működtetünk. A rendezvények nemcsak a somogyi megyeszékhelynek hoznak bevételt, hanem töltik a környékbeli települések szálláshelyeit is

Finom illat lengte be Nagyszakácsit. Pogácsát gyúrtak, szaggattak és sütöttek az asszonyok. A tapsonyi Fábos Istvánné például sárgarépás pogácsával rakta tele a tálcát, ami nagyon finomra sikerült.
A Horváth Zoltán által elnökölt zsűri (aki remek szakács, Takács János volt kadarkúti címzetes főjegyzővel szokott marhából vagy vadból pörköltet főzni), az alábbi sorrendet hozta: 1. ötvöskónyi önkormányzat (krumplis), 2. Főnix somogyi nagyasszonyok (túrós-sajtos), 3. Penta önkormányzat (paprikás).

Trunkó Ferenc, a borverseny zsűrielnöke így értékelt: 16 bor volt, kevesebb mint az előző években. De megjelenésében, minőségében sokkal jobb a fölhozatal. Javult a gazdák hozzáértése.

Hét fehérbort, és kilenc vörösbort neveztek. Fehérbor: 1. Légrád (Horvátország, Szürkebarát), 2. Lóki József (Kadarkút, Chardonnay), 3. Vázsonyi Gábor (Zákányfalu, Olaszrizling). Vörösbor: 1. Lóki József, 2. Légrád, 3. Vázsonyi Gábor (valamennyi Cabernet Sauvignon).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!