Közélet

2010.08.29. 19:21

Kacsalábon forgó présházak a szőlőhegyen

Egyre többen költöznek ki a külterületre, van, aki azért, mert szebb a panoráma, mást meg az olcsóbb megélhetés vonz.

Fónai Imre

Mára tarthatatlanná vált állapotok alakultak ki Siófok kiliti városrészének szőlőhegyén. Egyre többen költöznek ki a külterületre, van, aki azért, mert szebb a panoráma, mást meg az olcsóbb megélhetés vonz. Túlságosan keskenyek azonban az utak, nincs csatorna és szemétszállítás. A képviselő-testület is napirendjére vette a témát és eldöntötte: a településrendezési tanulmányterv elkészülte után tér vissza rá.

– Az infrastruktúra nem ilyen terhelésre készült; el kell hát dönteni, fejlesszék-e a szőlőhegyet vagy maradjon külterület? – tájékoztatott Kozma Ani városházi szóvivő. – A Balaton-törvény előírásaira is figyelni kell. Több övezeti besorolás érvényes ma a kiliti szőlőhegyen, a legtöbb terület mezőgazdasági jellegű. S éppen itt a legszigorúbbak az előírások az épületmagasság, a beépíthetőség terén.Elképzelhető, hogy amennyiben a Balaton-törvénnyel ez összhangba hozható, több övezetre osztják majd fel a hegyet és lesz olyan rész, aminek fejleszti a város az infrastruktúráját. A jelenleg érvényes építési szabályok szerint egyébként a kertgazdasági területek fél, de adott esetben a három százalékán is épülhet lakóépület, ami ha egy több hektáros telket veszünk alapul, azt feltételezi, hogy egy párszáz négyzetméteres házat fel lehet húzni.

A szabályzat egészen pontosan úgy szól, hogy a szőlőműveléssel hasznosított két hektárnál nagyobb telken, termelést és a borturizmust szolgáló és a lakófunkciót is kielégítő épület is építhető, de a beépítettség az 500 négyzetmétert nem haladhatja meg.

Arra tehát azért figyelni kell a tulajdonosoknak, hogy némi szőlőt ne felejtsenek el telepíteni a „kacsalábon forgó” présház mellé...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!