Közélet

2010.08.05. 08:32

Karcsúsodó testületek, rövidebb kampánycsend

Szűk két hónap múlva ismét választunk: a megyei és kaposvári közgyűlésbe a mostaninál több mint harminccal kevesebb képviselőt.

Márkus Kata

Nem csupán az önkormányzati képviselők száma változik az október 3-i választások után, ám a felkészülés időszaka is számos módosítást hoz.

– Az egyik változás – tudtuk meg Lukács Zoltántól, a Somogy Megyei Területi Választási Iroda jogi helyettesétől –, hogy az egész megye egy választókerület Kaposvár kivételével. Somogyban 16 mandátum szerezhető a megyei közgyűlésbe, tehát 16 tagú lesz a testület a mostani negyven helyett. Korábban külön listára lehetett szavazni a tízezer lélekszám alatti és feletti településeken, ám most egyetlen lista lesz.

Farkas Edittől, Kaposvár aljegyzőjétől megtudtuk: a mostani 16 helyett 12 egyéni választókerületben szerezhetnek mandátumot a jelöltek Kaposváron.

– Plusz öten kerülhetnek a testületbe kompenzációs listáról – mondta Farkas Edit. – Így tehát a városi közgyűlésbe 17 mandátum szerezhető plusz a polgármester. Míg a kerületek száma csökkent, a szavazókörök száma viszont nőtt, 61-ről 63-ra. A törvényi előírás szerint egy szavazókörbe legkevesebb hatszáz, legfeljebb 1200 polgár tartozhat. Igyekeztünk úgy meghúzni a határokat Kaposváron, hogy lehetőség szerint mindenki a már megszokott helyen adhassa le a voksát. Ennek ellenére lehetnek változások, ezért arra kérjük a választópolgárokat, hogy a részükre postázott értesítőkön alaposan nézzék meg a szavazókör helyét az egyéb adataikon kívül.

Kaposváron egyébként most 55 ezer 372 szavazópolgárt tartanak nyilván. A polgármester-jelöltséghez az összes választásra jogosult két százalékának ajánlása kell, azaz 1107 jelölés. A képviselő-jelöltséghez az adott kerületben lakók egy százalékának az ajánlása szükséges. Kerületenként átlagosan 4300-4800 szavazásra jogosult egy százalékának, 43-48 polgárnak az ajánlását kell megszerezni.

Lukács Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy lerövidült a kampánycsend ideje, a korábbi szombat, vasárnap helyett az októberi választásokkor vasárnap nulla órától 19 óráig tart.

– Az értesítőket, ajánlószelvényeket augusztus 16. és 19 között kézbesítik a választóknak – hangsúlyozta Lukács Zoltán –, a névjegyzéket pedig 18. és 22. közt teszik közszemlére. Ez idő alatt lehet kifogást tenni ellene a helyi választási irodáknál. Jelölteket állítani szeptember 3-án 16 óráig lehet. Cigány kisebbségi választás Somogyban 123 helyen lesz, horvát 14, lengyel egy, német hét, örmény egy, szlovén választás szintén egy helyen lesz a megyében.Dér Tamás, a Fidesz önkormányzati képviselője: – Takarékossági okok miatt csökkentette a parlament a képviselői létszámot, s a döntést a helyi Fidesz is üdvözölte. Az ezzel együtt járó választókerületi határok módosítása ellen nem emeltünk kifogást. Számunkra egyébként nem egyik-másik választókerületben élő polgárok vannak, hanem kaposváriak, akiknek az érdekeit kell szem előtt tartanunk mindenek előtt.

Gyenesei István, a Somogyért Egyesület elnöke: – Nem emeltünk kifogást a kaposvári választókerületi határok módosítása miatt. Számunkra ez nem kardinális kérdés, egyetlen valamit magára adó jelölő szervezet sem tartja fontos kérdésnek, hogy melyik választópolgár hova tartozik. A szavazatok mennyiségét kell maximalizálni, s azzal kell foglalkozni, hogy mennyire tud hiteles lenni a jelölt és a szervezet, s mennyire tudja felvállalni a helyiek gondjait.

Pintér Attila, a kaposvári közgyűlés MSZP frakciójának vezetője: – Mivel jól nyomon követhető, hogy mely városrészekben szerepel jól vagy kevésbé jól egy politikai párt, egyáltalán nem mindegy, hol húzódnak a választókerületi határok. Ám a kifogásunk nem erre vonatkozott. Takarékosabb, arányosabb, a településszerkezeti adottságoknak jobban megfelelő határmódosítást javasoltunk, s hogy lehetőleg mindenki ott szavazhasson, ahol eddig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!