Közélet

2010.08.26. 07:57

Kevesebb a munkabéren túli juttatás a dolgozónak

Az év első negyedében a munkavállalók 42, a másodikban 39 százaléka nem kapott semmiféle munkabéren kívüli juttatást.

Vas András

Január elsejével adókötelessé váltak a korábban adómentes vagy bevételnek nem számító juttatások, amelyek addig a munkavállalói jövedelemcsomag részét képezték.

Több helyen a munkáltatók nem is vállalták a korábbi feltételeket: a Merces felmérése szerint az év első negyedében a munkavállalók 42, a másodikban 39 százaléka nem kapott semmiféle munkabéren kívüli juttatást.

Természetesen a szakmai, vállalati hierarchia emelkedésével csökkent azok aránya, akik semmivel sem számolhatnak: a segédmunkások hatvan, a szolgáltatási szektorban dolgozó szakképzettek 52, az adminisztratív alkalmazottaknak pedig 46 százaléka volt kénytelen csak a munkabérével beérni. A középvezetői pozícióban dolgozóknak 27, a felsővezetőknek húsz százaléka számolt be hasonlóról.

Leggyakrabban a munkába járás költségeit térítették a munkáltatók, az érintettek negyede – a segédmunkásoknak ötöde – számolhatott ezzel. Sokan használhatták céges mobiltelefonjukat magáncélra, a felsővezetők 58, a középvezetők 36, a műszaki szakképzett munkaerő 21 százaléka, az adminisztratív dolgozók tizede telefonálhatott a munkáltató költségeire.Notebookot a felsővezetők kétötöde, a középvezetők ötöde kapott, utóbbiak 22 százaléka valamilyen képzésen is részt vehetett. A segédmunkások tizede, a szakképzettek nyolcada, a közép- és felsővezetők hatoda ingyenes italellátásban is részesült a munkahelyén.

A különböző juttatások természetesen az alkalmazó cégek nagyságától is függenek: a Merces kutatása szerint minél nagyobb egy vállalkozás, annál kisebb azok aránya, akik semmilyen juttatásban sem részesülnek. A kevesebb, mint 10 alkalmazottal rendelkező cégek esetében a munkavállalók több mint fele nem kap semmilyen egyéb juttatást, 21-50 alkalmazott esetében ez az arány 41, ezer felett pedig 25 százalék.
Utóbbiaknál a dolgozók 27 százaléka vehetett részt valamilyen képzésen.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!