Közélet

2010.08.16. 14:25

Lakás és fürdőszoba, ez a két gyermekét gyászoló család vágya

Nagyon köszönjük a helyi szervezőknek és a fellépőknek – mondta Bakos Andrea, miután a tombolanyereményeket is kisorsolták a vasárnapi ságvári jótékonysági műsor végén. Bakos Andrea kisfia, a másik családnak a kislánya hunyt el a közelmúltbéli löszfalomlás következtében.

Fónai Imre

A ságvári iskola szülői munkaközösségében született meg az ötlet: segíteni kellene a két érintett családon.
– Akiket megkerestünk – helyi civil szervezetek, vállalkozók, magánszemélyek – az első szóra fölajánlották a segítségüket – magyarázta Bodó Ferencné, a szülői munkaközösség vezetője. – Többen valamilyen eszközt, bútort ajánlottak föl. Lesz helye a pénznek, attól függően, hogy mennyi gyűlik össze, az egyik családnak a lakhatását próbáljuk meg támogatni, a másikaknál pedig hogy ne csak az udvarban, hanem bent a házban is legyen vizük.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Számos helyi és környékbeli fellépő mellett műsort adott a ságvári jótékonysági rendezvényen
[/caption]

– Jólesett a falu összefogása – mondta Bakos Andrea; náluk történt a tragikus partfalomlás. – Nem tudjuk eléggé megköszönni. Nekünk most éppen nincsen házunk, mert albérletbe kellett költöznünk. Itt járt a geológus, akinek a szakvéleményére hivatkozva az építési hatóság levélben szólított fel bennünket: három napon belül hagyjuk el a házunkat, mert életveszélyes. Saját felelősségünkre hozhattuk csak ki a berendezési tárgyainkat, a bútorainkat. Egy barátunk ajánlotta fel, hogy nála lakhatunk albérletben.

Bakos Andrea azt mondta: esélyét sem látják annak, hogy mikor költözhetnek vissza. A leomlott löszfal a szakértő szerint (most, hogy meg lett bolygatva) bármikor újra megindulhat, vagyis előbb meg kéne erősíteni. A partfal mögött azonban erdőrész van, vagyis nem volna egyszerű és sokba is kerülne. – Sokmillió forint kéne rá, annyi pénzünk sose lesz, mi önerőből ezt nem tudjuk elvégeztetni – tette hozzá Andrea, s azt is: írásban kértek segítséget a helyi önkormányzattól is, de választ tőlük még nem kaptak. Igaz, a harminc napos válaszadási határidő sem telt még le...

Báró József Dénesné kislánya volt a löszomlás másik áldozata. – Amikor Bodó Ferencné megkeresett bennünket, nem akartuk elhinni, hogy ilyen rendesek, együttérzőek a falubeliek. Nálunk most a legfontosabb az lenne, ha be tudnánk vezetni a vizet a házunkba. Kerti csapunk van, onnan hordjuk a vizet fürdéshez is. Gázon melegítjük, kiskádban fürdünk. Nagyon szeretnénk fürdőszobát, még ha csak zuhanyzóval is.

Kecskés Gábor ságvári polgármester Bakos Andreáék kérelmével kapcsolatosan azt mondta: – A képviselő-testület a napokban tárgyal róla, hogy milyen módon tudjuk segíteni a lakhatásukat. Házuk külterület, ahol magánberuházásban fogtak a löszfal megtámasztásához – ezt is figyelembe kell venni. A partoldal szakszerű megerősítése egyébként a szakértő szerint öt és tízmillió forint közötti összegbe kerülne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!