Közélet

2010.08.16. 11:00

Munkát nem ad a diploma - tanárok, mérnökök állás nélkül

Július végén több mint 8545 álláskeresőt tartottak nyilván, s az idén a szezonális munka sem javított a munkaügyi helyzeten.

Jakab Edit

Legkevésbé a pedagógusok  tudnak elhelyezkedni, de a mérnökök is hiába keresnek munkát, és kulturális, művészeti területen is nehéz elhelyezkedni. A tavalyi hasonló időszakhoz képest 8,2 százalékkal nőtt az egy évnél hosszabb ideje állást keresők aránya, és 13 százalékkal többen keresnek elhelyezkedési lehetőséget pályakezdőként. Ugyanakkor a cégek egyre kevesebb munkaerőigényt jelentenek be.  A regionális munkaügyi központ kaposvári kirendeltségén sem tudnak sok biztatót mondani. Az adatok szerint július végén 8545 álláskeresőt tartottak nyilván, ami 127-tel több, mint egy hónappal korábban. Úgy tűnik, az idén a szezonális munka sem javított a helyzeten. A ráta 16,5 százalék. Júliusban az előző havinál harmadával többen, 1088-an kérték nyilvántartásba vételüket a kirendeltségen, 237 pályakezdő. A nyilvántartásba kerülők között valamivel magasabb a nők aránya, és a különbség egyre inkább nő.

A szakképzettséget nézve a szokásos problémákkal kell szembenézniük az álláskeresőknek: 40 százalékuk legfeljebb a nyolc általánost végezte el. 30 százalék a szakmunkások aránya. Ami nem ad okot bizakodásra: a diplomával munkát keresők száma tizedével emelkedett, mostanra arányuk elérte az 5,3 százalékot. Leginkább a pedagógusok nem tudnak elhelyezkedni, magasan vezetik a listát. De mérnökök és különféle kulturális, művészeti területen elhelyezkedni szándékozók is szerepelnek a nyilvántartásban.A tavaly ilyenkorinál 8,2 százalékkal magasabb lett az egy évnél régebben állást keresők aránya, és 13 százalékkal többen keresnek elhelyezkedési lehetőséget pályakezdőként. Ugyanakkor a cégek egyre kevesebb munkaerőigényt jelentenek be: júliusban mindössze 128-at, ami az előző havinál 39, de a tavaly ilyenkorinál is 3 százalékkal kevesebb.
Hogy mire volna mégis szükség? Leginkább segédmunkást, alkalmi munkást keresnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!