Közélet

2010.08.10. 15:28

Nem szabadult el a pokol, a rendőröket is védik a törvények

Nincs szó arról, hogy elszabadult volna a pokol, vagy hogy ne kapnának megfelelő védelmet a rendőrök. Az elmúlt hetek tragikus eseményei kapcsán hiba lenne ilyen következtetést levonni.

Jakab Edit

A somogyi helyzetet értékelve is olyan állítások fogalmazódtak meg – mondta Horváth Szilárd megyei főügyész – amelyek nem igazak, az ebből levont következtetések felületesek, populisták és sajnálatos módon tragikomikumba hajlók. Somogyban a hivatalos személy elleni erőszak adatai inkább hullámzást mutatnak, de semmiképp sem emelkedő tendenciát. Ugyanez igaz ennek a bűncselekménynek a súlyosabban minősülő, csoportosan vagy felfegyverkezve elkövetett eseteire is.– Amúgy én úgy tudom, hogy a rendőr azért van, hogy megvédje a becsületes állampolgárt és persze saját magát is– tette hozzá a főügyész. – De természetesen megvannak erre a megfelelő törvények is. A hivatalos személy elleni erőszakot a törvény szigorúan bünteti, védve ezzel például a rendőröket is. Súlyos bűncselekménynek minősül, amelynek elkövetőjét alapesetben három, minősített esetben 5 évig terjedő szabadságvesztéssel lehet súlytani. Ha éppen intézkedő rendőrt támad meg valaki, akár nyolc évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat. Ebből is kitűnik, hogy igenis komolyan veszik ezt a törvényalkotók.

Somogyban az idei év első félévében 12 hivatalos személy elleni erőszak miatti ügy került az ügyészség elé, ebből 11 esetben vádat emeltek az elkövető ellen. A szigort mutatja, hogy négy gyanúsítottat gyorsított eljárásban azonnal bíróság elé állítottak. A 12 ügyből nyolcban személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedést alkalmaztak a gyanúsított ellen, vagyis azonnal őrizetbe vették, előzetes letartóztatásba került, illetve egy-egy esetben lakhelyelhagyási tilalmat vagy kényszergyógykezelést rendeltek el. Beszédesek az első félévben eddig megszületett ítéletek is: öt ügyben végrehajtandó szabadságvesztést rótt ki a bíróság az elkövetőre, egy eset próbára bocsátással, a többi felfüggesztett büntetéssel végződött. De az is hozzátartozik, hogy ezen ügyek többségének még nincs vége, mert az ügyész 10 esetben fellebbezett szigorúbb büntetésért.

– Az is elhangzott, hogy az ellen sem kapnak megfelelő védelmet a rendőrök, ha feljelentéssel támadják meg őket – mondta Horváth Szilárd. – Hogy meghurcolnák őket, ha csak csúnyán néznek a gyanúsítottra?  Ezt is cáfolják az adatok. Az elmúlt öt évben összesen 141 feljelentés érkezett hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt a nyomozó ügyészségre. Ebből 31 ügyet eleve elutasított az ügyészség, 108 esetben hozott megszüntető végzést az eljárás végén és mindössze két ügyben emelt vádat. Az idei év első felében összesen három esetben emelt vádat a nyomozó ügyészség rendőr ellen, egy közlekedési ügyben, egy kényszervallatás és egy hamis tanúzásra felhívás miatt.

Vagyis igenis megvannak az eszközök a rendőrök védelmére, és ezt alkalmazza is az igazságszolgáltatás. Az pedig, hogy milyen a rendőrség tekintélye – véli a főügyész – mindig egy adott társadalom morális állapotától függ. Aggasztó jelenség nemcsak a rendőröket ért atrocitás, hanem méginkább a pedagógusok elleni támadások. Mindegyik a társadalom alapértékeit támadja, az pedig egy jogállamban nem maradhat büntetés nélkül. A törvény teljes szigorával kell büntetni. Egy jogállam úgy védi a rendőreit, hogy biztosítja a rendőrség alkotmányos működéséhez szükséges feltételeket, így áll mögé.
– A tekintélyt nem lehet parancsra, külsőségekkel megteremteni – összegzi Horváth Szilárd. – Azt hosszú évek szisztematikus, kemény munkájával kell megteremteni. Remélem, afelé haladunk. De nem erősíti például a rendőrség iránti bizalmat a közigazgatási bírságolásban tapasztalt, minden egyéniesítést nélkülöző, drasztikus fellépés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!