Közélet

2010.08.17. 07:31

Schwajda György utódja nevét is örökül hagyta

Rátóti és Keszég; a bizottság a két alkalmas jelölt közül a Nemzeti felkészült színészét támogatta. S ez egybeesik Schwajda György halálos ágyán tett javaslatával.

Balassa Tamás

Napokon belül felkerülhet a pont Rátóti Zoltán kaposvári színidirektorrá választására. A Nemzeti társulati tagjának pályázatát a szakmai bizottság egyetértéssel továbbította a döntéshozókhoz. Hozzátették, Rátótinak érdemes lenne megfontolnia, hogy a szintén al-kalmas jelöltnek nyilvánított Keszég László rendezővel együtt vállalja föl a nem mindennapi feladatot. 


A Csiky sokak szerint romokban lévő épületének és társulatának újjáépítése kétemberes feladat lehet, mutatott rá a bizottság. Különösen így, hogy két alkalmas ember találtatott a feladatra. Rátóti gondolkodik az opción, Keszég tőlünk értesült róla. Korábban vélelmeztük, időközben megtudtuk: a váratlanul elhunyt. Schwajda György testamentumának részeként nemcsak az új évad műsortervét, de javaslatként utódja nevét is örökül hagyta. E név: Rátóti Zoltán.

Öt pályázat érkezett a július közepi határidőre a teátrum direktori székére. Mint arról az olvasók értesülhettek: Rátóti Zoltán és Keszég László is pályázott. A Kaposvárról indult Lukáts Andor mellett Téri Sándor, a tatabányai színház szakmai igazgatóhelyettese és Borbás János színész-jogász aspirált a vezetői állásra. Az állásfoglalást adó szakmai testületben hatan szavaztak: Oberfrank Pál veszprémi igazgató, Csáki Judit színikritikus, tanszékvezető, Tóth Géza szakszervezeti megbízott, Giber Vilmos kulturális tanácsnok, a grémiumot vezető Oláh Lajosné alpolgármester és a minisztérium küldöttje. Ascher Tamás színházrendező, rektor telefonon, Márta István színházigazgató levélben foglalt állást, de ezeket szavazatként nem vették figyelembe. A jelöltek meghallgatásán a művészeti munka, a szakmai nyugdíjasok sorsa, az esetleges elbocsátások kérdése is napirendre került.

A három év alatt más és más összetételben harmadszor összeülő bizottság soha ilyen simán nem döntött még. Korábban a Znamenák-Korognai, majd a Schwajda-Znamenák párharc zajlott lényegesen viharosabb időszakban. Most nem volt a fenntartó által támogatott nyertes, talán ennek is köszönhető az öt jelölt. A legjobb pályaművek Rátótitól és Keszégtől származtak. Előbbi pályázatának erényei közül kiemelkedőnek tulajdonították a reális helyzetértékelést, és hogy pontos ütemtervet írt a színház épületének hétmilliárdos rekonstrukciójára. Az anyagi források megteremtésére a kormányfő is ígéretet tett: Orbán Viktor szavait Szita Károly polgármester tolmácsolta korábban. Az időpont ismeretlen. Két dolog bizonyos: a 2010/2011-es évadot a jelenlegi épületre tervezik, és a 2011-es jubileumra nem készül el a monstre-beruházás.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Rátóti szerint hiábavaló volna minden törekvés a Kaposvár-jelenség visszaállítására
[/caption]

Sokat nyomott a latban a Rátóti által felvonultatott csapat is, bár a Selmeczi György-Müller Péter Sziámi összeállítás nem tesztett mindenkinek. Szerepelnek Rátótinál neves kaposvári rendezők is, Keszég ettől tartózkodott, amit akár a közgyűlés felé tett politikus gesztusnak is gondolhatnánk. A testület azonban a legkevésbé sem a fenntartó örömét kereste, fogalmazott egy forrásunk. Kizárólag szakmailag kívántak helyes döntést hozni.

Rátóti Zoltán: hiábavaló volna bármiféle nosztalgikus törekvés a Kaposvár-jelenség visszaállítására

– A bizalom és a nyugalom fontos a sok vihart megélt kaposvári társulat számára, erre ad reményt a szakmai bizottság egyöntetű támogatása. – Ezt mondta Rátóti Zoltán lapunknak hétfőn. Keszég László második emberként alkalmazásáról szerinte akkor lesz időszerű beszélni, ha megkapja a megtisztelő megbízást. Bár frázisként hat, mégis vállalja: fő célja lesz, hogy a kaposvári színház visszanyerje régi fényét. Ez azonban nem jelenti azt, tette hozzá, hogy támogatná a visszahozhatatlan Kaposvár-jelenség nosztalgikus ábrándjainak kergetését. Politizáló színház helyett az érzelmek teátrumát, az emberek színházát szeretné megvalósítani a Csikyben. Első dolga a társulat megismerése lesz, hiszen bár figyelte az itteni munkát, nem ismeri a jelenlegi tagság nagy részét. Megkérdeztük: hallott-e arról, hogy Schwajda őt nevezte meg utódjául a döntéshozók felé?

– Gyurit közeli barátomnak tudhattam, fontos számomra a szellemi öröksége, de erről a döntéshozókat kellene megkérdezni – tette hozzá. Rátóti Zoltán a Nemzeti Színház és az őrségi Magyarföld közötti ingázást minden bizonnyal kaposvárira váltja. A döntés egyszerre volt könnyű és nehéz számára, ha nem is volt magától értetődő. Azt mondta: elérkezett egy olyan életszakaszba, amikor egy kaposvári kihívásban talán jobban kiteljesedhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!