Közélet

2010.08.21. 08:22

Szent István útján járunk

Somogy számos településén megszentelték, és megszegték az új kenyeret, és megemlékeztek államalapító Szent István királyunkról.

F. Szarka Ágnes

Az ünnepi szónokok Szent István máig ható szellemiségét emelték ki.

– Csak olyan kormányzás járhat sikerrel, amely a magyar emberek érdekeit, hagyományait tartja szem előtt – mondta Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke Nagybajomban, az államalapítás évfordulóján rendezett ünnepségen. Utalva Szent István uralkodására, aki intelmeit a rendteremtés, a biztonság megszilárdítása, a tisztességesek ellen vétők szigorú megbüntetése, a hit megtartása, a jó és igazságos hatalom gyakorlás szellemében alkotta. 

Kaposváron zászlófelvonással és katonai tiszteletadással kezdődött az ünnep. A Szent István domborműnél, pénteken helyezték el a pártok és civil szervezetek a koszorúikat. Az ünnepségen a Déryné Vándorszíntársulat és a kaposvári fúvószenekar közreműködött.

Este a Városligetben Szita Károly polgármester mondott ünnepi beszédet.
 – Ha egy édesanyát megkérdezünk, bizonyosan azt mondja: a gyermekem a legfontosabb – mondta. – Egy hadvezér szerint a győzelem. Ha Szent István élne, azt mondaná: Magyarország a legfontosabb. A kaposváriaknak bizonyosan Kaposvár. A város Szent István útján jár, s arról soha, egyetlen pillanatig sem tért le a szabad Magyarország elmúlt két évtizedében.

Nagybajomban civil szervezetek, és a két történelmi egyház rendezte a programot. Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke azt mondta: olyan alapvető írott és íratlan erkölcsi törvényeket alkotunk, amelyek épp oly fontosak ma, mint az államalapító Szent István törvényei voltak.

Kaposszerdahelyen Heintz Tamás országgyűlési képviselő (Fidesz) kifejtette: Szent István a mindennapokban lett keresztény, és tette a vallást munkája részévé, aminek az alapvető jellemzője az önzetlen szolgálat.

Csurgón Szászfalvi László egyházügyi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár Szent István máig ható szellemi hagyatékáról beszélt. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!